Успешно добавихте „...“ към вашата поръчка
Великият Гетсби, Нежна е нощта
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1163-1
Цена
предстояща

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Информация
Рейтинг (20)
Мнения (0)
Публикувай мнение
Печат
Твърди корици
Размери
13/20
Страници
Дата на издаване
10 май 2024
Превод
Стела Джелепова, Надя Баева
Корица
Иво Рафаилов

Великият Гетсби, Нежна е нощта

Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) – най-знаменитият представител на първото „изгубено поколение“, живяло през „бурните двайсет години“ – the roaring twenties“ , големият американски писател, възпял „ерата на джаза“, предизвиква още с първия си роман „Отсам рая“ (1920) истинска културна сензация. Следват „Красиви и прокълнати“ (1922), „Великият Гетсби“ (1925) и „Нежна е нощта“ (1934). В поредицата Бисерни романи ИК „Колибри“ издава обединени в един том двата последни завършени романа на писателя.

Великият Гетсби е мистериозна личност, обитаваща вечно огряна от светлини къща, в която от сутрин до вечер кипи светски живот. За Гетсби, който не говори за себе си, се носят всякакви непотвърдени слухове. Това, което е сигурно, е дългогодишната страст на Гетсби към Дейзи, която така и не съумява да избере между него и съпруга си. Тази страст с всичките ѝ трагични последствия е един от централните конфликти в една творба, първоначално постигнала скромен успех, а впоследствие придобила репутацията на един от най-великите американски романи.

„Нежна е нощта“ ни пренася в Южна Франция през късните ХХ години на миналия век, за да ни запознае с историята на Дик и Никол и тяхната трагична любов. Дик е обещаващ млад психиатър и съпруг на богатата Никол, преживяла тежка травма в детството си. „Нежна е нощта“ е едновременно автобиографичен роман за постепенния упадък на един млад човек с твърде нежна психика, за да устои на своето време, и заедно с това изпълнена с носталгия картина на същото това време. Дик и Никол (Франсис Фицджералд и съпругата му Зелда Сейърс), обсебили съзнанието на читателите още с излизането на романа, и до днес не са изгубили нищо от своето магическо очарование.

В това ново издание от Бисерната поредица е включена ексклузивна илюстрация на Теодор Ушев, а художественото оформление е дело на художника Иво Рафаилов.

За автора

Франсис Скот Фицджералд (1896-1940) е американски писател, един от най-великите автори на XX век. Автор е на романите Отсам рая, Красиви и прокълнати“, „Великият Гетсби“, „Нежна е нощта“, както и на десетки разкази на теми, свързани с младостта, отчаянието и загубите.

Още заглавия от същия жанр
Публикувай мнение за книгата
Печатно издание
Печатно издание
ISBN
978-619-02-1163-1
предстояща
Цена

Доставка - куриери "Спиди"
Безплатна за поръчки над 80 лв.
Отстъпка
Доставка
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени