Конкурс за фентъзи и фантастичен разказ

16 октомври 2013 г.
" title="Конкурс за фентъзи и фантастичен разказ - Colibri" >

Издателство „Колибри“, клуб „Галактики“, българският фензин „Шадоуденс“ и „Книголандия“ обединяват усилия с цел популяризиране и насърчаване развитието на фентъзи и фантастичния жанр в България!

Обявяваме провеждане на ежегоден конкурс за фентъзи и фантастичен разказ! Набирането на разкази от първия кръг приключва на 16 октомври 2013. Всички текстове, подадени след 24:00 часа на тази дата, автоматично ще бъдат прехвърлени за участие в следващото издание (кръг) на конкурса.
Победителите ще получават отличия в рамките на редовните срещи на клуб „Галактики“ в края на съответния месец. Годишно ще се състоят 4 кръга от конкурса, а най-впечатляващите умотворения ще бъдат публикувани в електронна книга-антология „Галактики“!

Условия за участие:

-    В конкурса могат да участват само ентусиасти, които: владеят добре български език; имат продуктивно въображение; умеят да пишат. Текстове, които не са граматически и стилистично издържани, няма да бъдат оценявани.
-    Като обем разказите не следва да надвишават 10 000 знака (с отстоянията). По-дългите текстове ще бъдат дисквалифицирани автоматично.
-    Всеки участник има право да изпраща само по един разказ за всеки кръг на конкурса.
-    Очакваме предложенията Ви в електронен формат, word файл, на електронен адрес: svetlyo@colibri.bg. Не пропускайте да отразите трите си имена, подходящ електронен адрес и телефон за контакт.

Правила на конкурса:

-    Предвидени са награди (книги!) за първо, второ и трето място. Разказите ще бъдат публикувани на фейсбук страницата на клуб „Галактики“, в интернет фензин „Шадоуденс“, както и в специална секция на сайта на издателството.
-    В рамките на регулярните срещи на клуб „Галактики“ ще Ви запознаваме с разказите-победители, ще връчваме наградите от съответния кръг на конкурса, ще отбелязваме и оказваме чест на всички участници.
-    Всеки участник в конкурса ще получава лично по имейл кратки бележки върху текста, аргументиращи решението на журито.
-    Резултатите от конкурса и имената на победителите ще бъдат публикувани в изданията на медийните партньори на клуб „Галактики“, а най-впечатляващите произведения ще намерят място в електронна книга-антология „Галактики“!

Състав на журито: Емануил Томов, Христо Блажев, Андрей Велков, Светлозар Желев.

Организаторите са водени от стремежа да насърчат колкото може повече млади хора не просто да четат и пишат с удоволствие, но и да развихрят въображението си с идеята да достигнат до поклонниците на фантастичния и фентъзи жанр!

Христо Блажев, „Книголандия:
„Сигурен съм, че огромно множество таланти са изгубени за литературата, защото не са били оценени или открити навреме - или защото не са получили нужната подкрепа и потвърждение, че ги бива в това чудно и невероятно нещо - писането. Сигурен съм, че в България има автори на фантастика и фентъзи, които с много труд и себеотрицание могат да се мерят с големите, чиито книги чакаме с нетърпение. Този конкурс е една малка стъпка, но тя може да е първата стъпка на автори, които ще напишат прекрасни неща с мощта на въображението си. Мечтая да открием такива и знам, че ги има някъде там.“

Андрей Велков, идеен създател на поредицата „Галактики:
„Давам шанс на абсолютно всеки, който пише в жанра. Прекарал съм много часове в четене на изпратени до „Колибри“ фантастични произведения. Искам един ден в ръцете (или на екрана ми) да попадне българският Абъркромби, Линч, Рутфъс, Брет или Бъчър и тогава ще дам всичко от себе си той да бъде издаден не само на български, а и на други езици. Всеки може да се свърже с мен на електронната поща на издателството.“

Емануил Томов, Shadowdance.info:
„Българската общност на фентъзи и фантастичния жанр е една от най-отдадените читателски общности. Традициите й, включително писателските, се простират десетилетия назад. Понастоящем нейните членове се нуждаят от събития и традиции, които да ги свързват и сплотяват. Конкурсът на „Колибри“ предлага прекрасна възможност феновете на фентъзи и фантастика в България да се открият взаимно и да се опитат да осъществят своя творчески потенциал.“

Светлозар Желев, издателство „Колибри:
„За нас е изключително важно да се популяризира литературата, да се работи за създаването на истински литературен контекст в България. С издаването на книги на автори като Робърт Шекли, Саймън Мордън, Питър Брет, Октавия Бътлър, с традицията, която наложи клуб „Галактики“, ние работим именно в тази посока. Конкурсът ще даде публичност на най-въздействащите разкази в жанровете фантастика и фентъзи и възможност те да достигнат до максимален брой читатели. В България има чудесни автори и ние сме убедени, че те трябва да намерят своята публика.“

Освен в София, клубът ще организира събития в Пловдив и в други градове в страната. Желаем успех на всички участници! Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/287562184718407/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени