Елизабет Костова представя Филип Рот

20 май 2013 г.
Елизабет Костова представя Филип Рот

Скъпи приятели, каним ви да споделите с нас вечер, посветена на творчеството на един от най-големите писатели на нашето време - живия класик на съвременната американска литература Филип Рот!

Филип Рот е най-награждаваният американски автор. През 1997 г. той е удостоен с наградата „Пулицър“ за „Американски пасторал“. През 1998 г. получава Националния медал за изкуство на Белия дом, а през 2002 г. му е присъдено най-високото отличие на Американската академия за изкуство и литература – Златният медал за художествена литература. Два пъти е носител и на Националната награда за книги и Националната награда на кръга на литературните критици. Три пъти е удостоен с наградата „ПЕН/Фокнър“. През 2005 г. „Заговорът срещу Америка“ е награден с отличието на Дружеството на американските историци като „изключителен исторически роман на американска тематика за периода 2003–2004 г.“. Филип Рот получава и двете най-престижни награди на ПЕН: през 2006 г. наградата „ПЕН/Набоков“ за „Цялостно творчество... с непреходна оригиналност и ненадминато майсторство“, а през 2007 г. наградата „ПЕН/Сол Белоу“ за постижение в американската проза, присъдена на автор, чиито „мащабни постижения по време на цялата писателска кариера го издигат в най-високите редове на американската литература“. Филип Рот е единственият писател, чиито творби са публикувани приживе в цялостно и пълно издание на „Американска библиотека“. Последният от осемте тома се очаква да излезе тази година. През 2011 г. Филип Рот стана носител на международната награда Man Booker, а през 2012 г. бе удостоен с най-престижното литературно отличие в Испания – Наградата на принца на Астурия. 

В уютната обстановка на „Петното на Роршах“ ще представим най-новата книга на писателя - „Възмущение“, току-що излязла на български език. За работата си над текста ще каже няколко думи Невена Дишлиева-Кръстева, а за важността и цялостния принос на автора към съвременната литература ще говори писателката Елизабет Костова. Актьорът Йосиф Шамли ще прочете кратък откъс от „Възмущение“, за да уловим духа на книгата. Заповядайте да почетем един от най-големите творци на нашето време!

20 май, Петното на Роршах“ - София, ул. Христо Белчев 8, 19 ч.

 

Снимки от събитието:

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени