Нашумелият испански писател и журналист Висенте Ботин гостува в България

04 декември 2012 г.
Нашумелият испански писател и журналист Висенте Ботин гостува в България

Скъпи читатели и приятели на ИК „Колибри“,

С удоволствие Ви информираме, че в началото на декември 2012 г. в България пристига нашумелият испански писател и журналист Висенте Ботин по покана на Испанско посолство в България и със съдействието на Институт Сервантес, София.

Висенте Ботин е роден в Бургос, Испания. Завършил е журналистика, политически науки и социология в Мадридския университет „Комплутенсе“. Прочути са неговите документални филми и актуални репортажи по теми, свързани със събитията в Латинска Америка, Франция, САЩ, Мароко, Израел, Ливан и други държави. Повод за посещението му в България е Панаирът на книгата в София и представянето на документалната книга „Погребението на Кастро“, написана непосредствено след четиригодишния престой на писателя в Куба като кореспондент на Испанската телевизия. Ботин е също автор и на биографията „Раул Кастро: бълхата, която яхна тигъра“, публикувана през 2010 г.

„Погребението на Кастро“ е уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция, превърнала се, 50 години след победата на кастризма, в пародия на самата себе си, забележителна фреска на съвременна Куба, създадена с много ирония и чувство за хумор и обагрена с поемите и песните, с които кубинците се опитват да прогонят демоните си.Както пише кубинският интелектуалец емигрант в САЩ Висенте Ечери, „...това е най-пълната и старателно събирана информация, написана някога за чудовищната измама, наричана „кастризъм“. Покойникът е кубинската революция, а тази книга е нейният смъртен акт“.

Програма на срещите с  Висенте Ботин:

4 декември 17,00 ч. – среща с читатели, Панаир на книгата в София, Мраморно фоайе, модератор Георги Ангелов
https://www.facebook.com/events/533557196673079/

5 декември 18,00 ч. – среща с читатели в Институт Сервантес, София, модератор д-р Теодора Цанкова
https://www.facebook.com/events/449425495092844/ 

6 декември 18,00 ч. – среща с читатели, книжарница Хеликон – Пловдив
https://www.facebook.com/events/350226795072624/ 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени