Представяне на „Мидълмарч“ от Джордж Елиът

20 ноември 2012 г.
Представяне на „Мидълмарч“ от Джордж Елиът

Имаме удоволствието да ви поканим на 20 ноември от 18.00 ч. в СУ „Св. Климент Охридски“ на представянето на романа на Джордж Елиът „Мидълмарч“ („Колибри“, 2012).

Джордж Елиът (1819–1880) е популярният псевдоним на английската писателка Мери Ан Евънс – един от най-авторитетните творци през викторианската епоха. Произведенията й рисуват реалистични картини на живота в провинциална Англия, а стилът й се отличава с психологическа дълбочина и социална чувствителност.

През август тази година „Колибри“ стартира поредица „Световна класика“ с най-внушителния и представителен за творчеството на Джордж Елиът роман: „Мидълмарч“ (превод: Весела Кацарова, 880 стр., цена: 20 лв.) носи името на малко градче в Централна Англия, а повествованието ни пренася в първата половина на XIX век. Идеалистката Доротия пренебрегва богатия си проектогоденик и посвещава живота си на педантичен интелектуалец, работещ над „гениална творба“. В същото време вулгарната Розамонд Винси споделя нещастен брак с амбициозния лекар Лидгейт. Авторката умело разказва историята на тези необичайни семейни двойки, чиито съдби не престанно се пресичат – история, заредена с драматични обрати и полярни чувства.

Писатели от класата на Мартин Еймис и Джулиан Барнс спрягат „Мидълмарч“ като „навярно най-великата проза, създадена на английски език“. Наскоро американският портал The Huffington Post покани читателите си да изберат най-добрия роман на всички времена и те поставиха на първо място „Мидълмарч“. Неоспоримият шедьовър на Елиът излезе на български с предговор от преводачката Весела Кацарова. Със своя отворен финал „Мидълмарч“ сочи пътя на развитие в белетристиката, по който ще поемат модернистите в началото на ХХ век. Дебатът, който продължава да се води в съвременната критика относно „Мидълмарч“, е дали романът наистина е образец на викторианския традиционен реализъм, или с новаторските си тенденции придвижва развитието му.

Заповядайте на V етаж в залата до Библиотеката по американистика и англицистика на СУ „Св. Климент Охридски“ на 20 ноември (вторник), 18.00 ч.

Очакваме ви!

 

Събитието във фейсбук:

http://www.facebook.com/events/303293696437462/

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени