„Хора с прякори“ от Божидар Манов на фестивала „Златна роза“

24 септември 2023 г.
„Хора с прякори“ от Божидар Манов на фестивала „Златна роза“

На 24 септември каним жителите и гостите на Варна на представяне на сборника „Хора с прякори. Тъжни разкази“, дело на проф. Божидар Манов. То ще се състои в рамките на 41-вото издание на фестивала на българския филм „Златна роза“ във Фестивалния и конгресен център.

А защо тъжни разкази? „Защото такива се появяваха в паметта ми и въображението само ги дописваше. А пък и някъде бях прочел: „Никой не е роден за щастие, всички сме родени за живота“, казва проф. Манов.

„Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“ - акад. Владимир Зарев

„Странно, тези тъжни разкази нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. Героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“ - проф. Михаил Неделчев

Божидар Манов (р. 1947 г.) е кинокритик със стотици публикации в печатни и електронни медии; професор, доктор на науките (изкуствознание), почетен гражданин на София. Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. „Хора с прякори“ е втората му белетристична книга.

За сборника „Хора с прякори. Тъжни разкази” Божидар Манов беше отличен в категория „Литература” на годишните награди за ярки постижения в областта на културата на Столична община.

Очакваме Ви на 24 септември, неделя, в 17:00 ч. във ФКЦ - Варна, пресфоайе, за една вълнуваща среща с белетристичния талант на проф. Манов.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени