Среща с писателя Фредерико Педрейра

16 юни 2023 г.
Среща с писателя Фредерико Педрейра

На 16 юни в 18:30 ч. ви каним в Casa Libri (ул. „Цар Асен“ 64) за среща с португалския писател Фредерико Педрейра, носител на Европейската награда за литература за 2021 г.. Той пристига специално за среща с българската публика и за представяне на романа си „Урокът на лунатика“.

За книгата: „Урокът на лунатика“ е роман от жанра автофикция, в който с майсторски усет за преплитането между художествената измислица и личните спомени Фредерико Педрейра се завръща към годините на ранното си детство и на обучението си във Великобритания. От първо лице единствено число, от името на „лунатика“, както сам се нарича, Педрейра странства из стаите на „зелената къща“ на любимите си, ала необратимо остаряващи баба и дядо, по плажовете от незабравимите летни ваканции за ръка със свидни лели, на презокеански пътешествия с непрестанно очакваната майка стюардеса и на семейни почивки с угрижения баща, из коридорите на познанието в Роял Холоуей в Лондон и из салоните за тържествените семейни чествания. Всички тези места не са ограничени в своите физически измерения, те са и самите хора, и просто мирис, и само вкус, те са чувства и усещания, и до едно са места на паметта.

Книгата е написана на образен, метафоричен език с извънредно богата лексика и ще достави удоволствие както на „редовия“ читател, така и на изкушения любител на литературата.

За автора: Португалският писател, журналист и преводач Фредерико Педрейра (р. 1983 г.) завършва висшето си образование в сферата на хуманитаристиката в Португалия и Великобритания и защитава докторска дисертация по теория на литературата в Лисабонския университет. Автор е на десетина книги и е носител на португалските литературни награди „Вашко Граса Моура“ и „Еса де Кейрош“. През 2021 г. излиза романът му „Урокът на лунатика“, с който печели Наградата за литература на Европейския съюз.

Този проект е финансиран с подкрепата на програма „Творческа Европа“ на Европейската комисия.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Проектът се осъществява с подкрепата на Столична община.

Събитието се организира съвместно с Португалски културен и езиков център „Камойш София“.

Вход: свободен

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1296015087660654
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени