Премиера | Хора с прякори (тъжни разкази)

08 юни 2023 г.
Премиера | Хора с прякори (тъжни разкази)

На 8 юни в 18:00 ч. ви каним на премиерата на „Хора с прякори“ на проф. Божидар Манов.
Място: Аула на НАТФИЗ (ул. „Стефан Караджа“ 20)

„Разказите, назовани „тъжни“, ме принудиха да ги прочета на един дъх и ме разтърсиха. Те са искрена изповед за добродетелта и мерзостта на човека, за падението и величието му, за безкрайността на човека! Порази ме тяхната автентичност, сякаш са преживени не само от автора, но и от мен. Животът в тях е хем реален, хем преплетен с тихи морални послания, той повлича и подчинява читателя. „Хора с прякори“ е запомнящо се постижение в днешната ни белетристика.“
Акад. Владимир Зарев

„Наистина пределно тъжни са тези разкази. Но странно, нe ни изпълват с песимизъм и отчаяние, защото авторското състрадание ни извисява над безнадеждността. Делничното битие на хората тече с техните наивни и просторечни думи. А всъщност героите са със сложни характери, но не намират спасение от своята трудна и дори самоубийствена участ. А ние, читателите, сякаш за пореден път в българската литература чуваме съчувствените думи на класика: „Боже, колко мъка има по тоя свят, Боже!“.
Проф. Михаил Неделчев

За автора: БОЖИДАР МАНОВ е кинокритик със стотици публикации в печатни и електронни медии; професор, доктор на науките (изкуствознание). Бил е вицепрезидент на ФИПРЕССИ (Международна федерация на филмовите критици). Автор е на девет книги за кино (теория и критика) и преводач на шест романа. „Хора с прякори“ е втората му белетристична книга след „Неизмислено човече“ (2004). Почетен гражданин на София.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във фейсбук: https://fb.me/e/2LLH79ZJ3

-

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени