Премиера | Българската литература през XXI век (2000 - 2020). Част 1

20 април 2023 г.
Премиера | Българската литература през XXI век (2000 - 2020). Част 1

Каним ви на представяне на книгата „Българската литература през XXI век (2000 - 2020). Част 1“, дело на Милена Кирова. Специални гости на събитието и участници в дискусията ще бъдат Амелия Личева и Елка Трайкова.

20 април, четвъртък, 18:00 ч., Casa Libri (ул. Цар Асен 64)

„Написана с амбицията да бъде литературна история, тази книга ще се прочете като критика, защото нейното вчера все още е днес.“

Милена Кирова: „Едно от първите неща, които разбрах, беше необходимостта да погледна критично към критическата практика на последните десетилетия. Казвам го като автор на повече от седемстотин рецензии върху новоизлезли книги, написани в периода 1995–2020 г. ипубликувани главно по страниците на в. Култура. Изчетох отново тях, както и написаното от други критици на други места, също така и част от безбрежния поток читателски мнения в различни форуми, сайтове и блогове в интернет. Ясно видях колко голяма може да бъде разликата между оперативната критика и литературноисторическата оценка на едно и също явление. Това създаде необходимостта да оспоря някои критически мнения, включително мои собствени. Критикът пише под микроскоп, а литературният историк приличана инженер, който се опитва да сглоби цялостен механизъм от огромно количество разбъркани части. Понякога жертваш добър автор или творба, ако не можеш да ги наместиш в конструктивната схема. Друг път извеждаш напред творби с не толкова блестящи характеристики, защото са ти функционално необходими, за да сглобиш някоя важна част на общия механизъм.“

Събитието ще бъде съпроводено от музикално оформление:

Йи Лиша, сопрано, е родена в Харбин, провинция Хейлондзян. Лауреат на много национални конкурси. Преподава в консерватория в Китай. Прави докторантура в НБУ от 2021 г.

Йин Джъ Хао, баритон, е от Тайджоу, провинция Джейдзян. Завършва бакалавърската си степен в Шанхай, след което учи в Рим. В момента завършва магистратура в НБУ, където учи от 2021 г.

Янко Маринов, пиано, е изтъкнат наш пианист и органист. Специализира пиано и орган във Виена. От дълги години е органист и кантор на римокатолическата катедрала "Св. Йосиф" в София. Янко е изтъкнат изпълнител както на барокова, така и на романтична музика, а интерпретациите му на виртуозни творби от Ференц Лист се отличават с изключителна лекота и очарование.

Лиша и Енцо (който е Джъ хао) ще изпълнят няколко добре познати и любими на публиката арии под акомпанимента на Янко Маринов.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във фейсбук: https://fb.me/e/2tMClOgtI
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени