Премиера в Пловдив | От „Ла страда“ до „Часовете“

07 април 2023 г.
Премиера в Пловдив | От „Ла страда“ до „Часовете“

Премиера в Пловдив!

На 7 април в 19:00 ч. ви каним в "Петното на Роршах" в град Пловдив за едно дългоочаквано кино-литературно събитие, а именно премиерата на книгата „От „Ла страда“ до „Часовете“ - от страдащите до независимите женски образи в киното“, дело на Вивиан Праматароф-Хамбургер и Андреас Хамбургер, които ще бъдат специални гости на вечерта и ще ни разкажат повече подробности за любопитното пътешествие към женските образи в киното.

Ето какво споделя за книгата Вивиан Праматароф в предговора:

„Тази книга е едно естествено продължение на изданията през последните години на тема кино и психоанализа. През 2019 г. Светлозар Василев публикува в издателство „Колибри“ своята монография „Огледало на въображението. Психоанализа на филмовото преживяване“. За първи път българската публика се запозна с метода Анализ на зрителското преживяване въз основа на критичен прочит на няколко десетки филма, цитирани в тази великолепна книга. Една година по-късно, в 2020г., монографията на Андреас Хамбургер „Филмова психоанализа. Несъзнаваното в киното/Киното в несъзнаваното“ беше издадена от НБУ Прес на български език. Преводачите Христо Тодоров и Виолета Вичева, въпреки нелеката задача да превеждат един толкова труден и специфичен текст, се справиха отлично. Повече от 400 филмови анализи радват своите читатели от две години насам.

Любителите на киното и психоанализата държат в ръцете си третата книга на тази тема. Тя е сборник с 30 филма, анализирани от едни от най добрите в света филмови аналитици. За нас, като съставители, беше голяма чест да се включат автори като Лора Мълви, Андреа Сабатини, Ралф Цвибел и гореспоменатите утвърдени български филмови аналитици Надя Кожухарова и Светлозар Василев, както и много други високо ценени автори.

Като редактор на тази книга съм очарована колко прецизно и същевременно пластично преводачите, отново Тодоров и Вичева, са се справили с текста и многото авторови стилове. Неоценима професионална помощ в редакцията ми оказаха Надя Кожухарова и Светлозар Василев, на които изказвам моята голяма благодарност за тяхната работа и всеотдайност.“

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/3487384114814429
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени