ПРЕМИЕРА | „Да предадеш Левски“ от д-р Искрен Красимиров

20 февруари 2023 г.
ПРЕМИЕРА | „Да предадеш Левски“ от д-р Искрен Красимиров

На 20 февруари от 18:30 ч. ви каним в Casa Libri на ул. Цар Асен 64 за премиера на книгата „Да предадеш Левски“ от д-р Искрен Красимиров, който миналата година представи пред читателската публика „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи.“

Кой е предателят на Васил Левски? Този въпрос, възбуждал дълголетни полемики, и днес продължава да тревожи историческата ни памет.

В тази книга – своеобразно историческо разследване, са представени проучванията на автора върху истината както за физическите, така и за идейните предатели на Апостола на свободата. Чрез анализ на наличните свидетелства, на събитията, случили се в далечната 1872 г., и на личните взаимоотношения на Левски е направен опит за различен прочит на известните досега факти; изказани са смели хипотези за конфликтите в Ловчанския революционен комитет, „схемата” на предателството, разгрома на Вътрешната революционна организация.

Провокативно и интригуващо изследване, „Да предадеш Левски” аргументирано се включва в дебата за историческата съдба на националните ни герои.

Искрен Красимиров е доктор по кинознание и киноизкуство (НБУ) и магистър по история (Софийски университет). Основател е на проекта „Незабравимата България“. Автор е на над 20 исторически художествено-документални филма. Провел е уроци по родолюбие в множество училища и читалища в страната и чужбина. „Да убиеш Ботев. Мистерии, спомени, лъжи“ е дебютната му книга.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във фейсбук: https://fb.me/e/2LrzRSVLW
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени