Севдалин Генов представя: „Как не купих тази картина?!“

16 ноември 2022 г.
Севдалин Генов представя: „Как не купих тази картина?!“

Каним ви на една любопитна премиера, която ще ви потопи в света на изкуството. Благодарение на Севдалин Генов, който чрез книгата Как не купих тази картина?! отваря вратите на въображението.

16 ноември, 18:30 ч., Casa Libri, адрес: ул. "Цар Асен" 64, София

Книгата ще бъде представена от изкуствоведa Кирил Василев в разговор със самия автор. Вечерта ще бъде съпроводена с артистично четене и визуални материали.

За книгата 

Тази книга е своеобразна панорама на галерийния живот в София на границата между XX и XXI век. В продължение на близо двайсет години авторът е записвал в бележници и дневници това, което е чул, видял и преживял в галерия „Натали“. Подзаглавието – „Скици от галерията“, открехва жанра: „рисунки“, правени от натура. Текстовете наподобяват разкази, преливащи в есета, и включват разговори с творци, наблюдения, писма, стихове… Героите са десетки съвременни български художници и ценители. Към историите са добавени случки от живота на световни художници, както и отклонения към литературата и към другите изкуства.

Написана от истински ценител на изобразителното изкуство, „Как не купих тази картина?!“ е забавна за четене и ще бъде интересна за всички, които обичат изкуството.

В тази книга авторът ни кани да седнем да беседваме на четири очи в уютно пространство – с чаша вино, с биография на доверието помежду ни – и откровено да ни сподели вълненията си от близостта с изящните изкуства.
Румен Баросов

За автора 

Севдалин Генов е поет, белетрист и галерист. Бил е редактор и главен редактор в Детската редакция и в „Телевизионен театър” на БНТ. Има реализирани десетки сценарии за телевизионни, игрални, документални и анимационни филми. Публикувал е текстове за литература, изобразителни изкуства и медиазнание. От 1995 г. е експерт в галерия „Натали“. Автор е на шест книги с поезия („Райски ябълки край Варвара”, „И два едрозърнести нара”, „Смокинята узрява нощем”, „Венециании”, „Пожелания”, „Жаждата на сетивата”), както и на три книги (в съавторство с Кръстю Пастухов) с приказки („Рачето, сънят и раковината” , „Шапка на луната” и „Лети, лети… слон“). През 2022 г. издава миниатюрите „Утрин-Остров“.

Отличен е със следните награди: Специалната награда „При Данюб“ за мюзикъл (сценарист); „Сребърен лъв“, Венеция, за анимационен филм (сценарист); Яворовата награда за поезия, Поморие; Специалната награда „Слънцето на Ерос“ за поезия, Втора награда на Европейската академия за поезия, Италия; Отличие на сп. „Но поезия“.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във фейсбук: https://fb.me/e/2kUhQNVaf
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени