Представяне на новото издание на „Звездни дневници“ от Станислав Лем

27 октомври 2022 г.
Представяне на новото издание на „Звездни дневници“ от Станислав Лем

Представяне на най-новото издание на книгата „Звездни дневници“ от Станислав Лем

С участието на Силвия Борисова и Николай Генов

Кога: 27 октомври 2022, четвъртък, 18:30 ч.

Къде: Полски институт в София, ул. „Веслец“ № 12, вход свободен

Организатори: Полски институт в София и ИК „Колибри“.

Полският институт и ИК „Колибри“ ви канят на представянето на най-новото изданиe на книгата „Звездни дневници“ от Станислав Лем (ИК „Колибри“, превод: Лина Василева и Силвия Борисова). В дискусията ще участват Силвия Борисова (преводач) и Николай Генов (проект „Фантастика и бъдеще“).

Ново нецензурирано издание

След „Соларис“, „Свят на ръба“ и „Дневник, намерен във вана“ ИК „Колибри“ отбелязва стогодишнината от рождението на великия полски фантаст Станислав Лем (1921-2006) и с блестящите му сатирични разкази „Звездни дневници“, заедно с „Из спомените на Ийон Тихи“, обикновено смятани за част от същия цикъл. Знаменитият космически пътешественик, капитан на далечно галактическо плаване, ловец на метеорити и комети, неуморим изследовател, открил осемдесет хиляди и три свята, Кавалер на ордените на галактиките и мъглявините разказва на читателите за своите пътешествия и споделя с тях спомените си от годините странстване по най-невъобразимите места във Вселената. Описвайки пътуванията на чудака Ийон Тихи през пространството и времето, Станислав Лем засяга, както във всичките си произведения, различни философски теми – за технологиите, за същността на човешкия интелект, за ограниченията, но и за величието на човешката природа, за мястото на човечеството в мамещите и опасни истински и виртуални космически светове. В същото време в „Звездни дневници“ сатирата на Лем, който никога не се отказва от хумористичната трактовка на който и да е сюжет, достига своите върхове – от иронията и самоиронията, през присмеха и подигравката, до пълния абсурд на ситуации и характери, това произведение е може би най-забавният и най-необичайният плод на свръхчовешкото въображение на великия полски фантаст.

Станислав Лем (1921-2006) е полски философ и писател (фантаст, есеист, сатирик и критик). Книгите му са преведени на 41 езика. Автор е на фундаменталния философски труд Summa Technologiae, в който се предвижда създаването на виртуалната реалност и изкуствения интелект, а освен това се развива идеята за автоеволюцията на човека.

Заповядайте!

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“ по програма „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.

Събитието във фейсбук
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени