Татяна Цъбуляк представя романа си „Стъклената градина“

16 ноември 2021 г.
Татяна Цъбуляк представя романа си „Стъклената градина“

Скъпи приятели, каним ви на среща с възхитителната Татяна Цъбуляк, авторката на стилистичния шедьовър „Стъклената градина“!

Тя ще се състои на 16 ноември, вторник, от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото“, НДК.

Действието на романа се развива в митичен мултиетнически квартал в Кишинев, чийто живот е белязан от съперничеството между две култури и два езика – руския и румънския. Сюжетът се разгръща на фона на  политическите събития в Молдова около рухването на комунистическия режим. Нашия остров – така наричат своя квартал обитателите му, питайки се след какво корабокрушение са попаднали там вкупом. Молдовци, украинци, евреи, руснаци. Военни в оставка. „Свестни“ и самотни жени. И Ласточка, уплашено дете, изтръгнато от ада на един интернат, което като птиците си строи гнездо от мръсотия и огризки…

„Стъклената градина“  е покъртителен разказ за самотата и чувството за принадлежност, за треската на неразцъфналата женственост, за формирането на собствена идентичност, за една възрастова метаморфоза, разкъсана от трагично майчинство. Финото напрежение се наслагва както от темите, така и от изразните средства, от елиптичното и страстно писане на Татяна Цъбуляк, което не спира да настоява за отговор на въпроса колко струва един човек. Всички казват, че най-скъп е човешкият живот, но колко  струва животът всъщност? В настоящата ситуация този въпрос отеква със страшна сила…

Татяна Цъбуляк е родена през 1978 г. в Кишинев, Република Молдова. Завършила е журналистика в Държавния университет на Молдова. Била е репортер, редактор и водещ на новините в телевизия PRO TV (Кишинев). Живее в Париж, където работи в областта на аудиовизуалните медии. Литературният й дебют е сборникът „Модерни басни“. За романа „Лятото, в което мама имаше зелени очи“ (2017) е отличена с престижни литературни награди в Република Молдова.

За романа си „Стъклената градина“, преведен на български от Василка Алексова, получава Европейската награда за литература (2019).

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1184375905302878
Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени