Вечер, посветена на Елисавета Багряна

20 май 2021 г.
Вечер, посветена на Елисавета Багряна

На 20 май 2021 г., в „Каза Либри“ на ул. „Цар Асен“ No. 64, в онази очарователна стара част на София между НДК и Големите Пет кюшета, ще направим импровизирана премиера на новото издание на издателство „Колибри“ с избрана лирика на Елисавета Багряна „Аз обичам самата любов“.

Домакинята на събитието Искра Ангелова е поканила великолепните актриси Жорета Николова и Снежина Петрова, за да прочетат заедно някои от любимите си стихотворения на поетесата.

30 години след смъртта на грандамата на българската поезия в нейна чест на сцената ще се качи и квартет Чимиджими, който ще изсвири стари градски мелодии и класически произведения, досущ както това се е случвало в началото на XX век в София, на журове и соарета, докато нашите баби са танцували в роклите си, купени от Букурещ след опасно пътешествие с шейна по Дунава или от Париж, Мюнхен и Виена, където са учели мъжете им. Градът е живеел по друг начин, по улиците му са се водели препирни на тема литература и театър, а Бай Ганьо и Алеко са осъществявали своите битки все още предимно на страниците на едноименната книга. Литературните кръгове са се дуелирали ежеседмично на тепиха на литературните списания, а младата Багряна е озарявала онзи пейзаж с изумителния си, зрял и завладяващ до съвършенство поетичен талант.

Ще чуем от дистанция и гласовете и на две съвременни изключителни поетеси – Мария Донева и Камелия Кондова, а със свои думи за Багряна ще се включат и проф. Людмил Димитров, автор на предговора към луксозното издание на стихосбирката, племенникът на Багряна Георги Белчев и дейният директор с поетична душа от издателство „Колибри“ Кремена Димитрова. Председателката на българския ПЕН клуб и невероятна писателка Здравка Евтимова и внучката на поетесата Елисавета Шапкарева също ще бъдат на празника.

Проектът „Тихата бащина стряха“ на Искра Ангелова е вдъхновен от събитие, посветено на Николай Лилиев, и се състои от поредица поетични четения, свързани с литературната история на София. Събитието на 20 май се провежда под патронажа на Национален Фонд Култура. 

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/455079295724034/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени