Представяне на „Автобиография“ на Дзефирели и прожекция на филма „Отело“!

22 май 2012 г.
Представяне на „Автобиография“ на Дзефирели и прожекция на филма „Отело“!

ИК „Колибри“, Италиански културен институт и Дом на киното имат удоволствието да ви поканят на представяне на „Автобиография“ на Франко Дзефирели и прожекция на филма „Отело“ на 22 май, 2012 г., от 18.30 часа в Дом на киното!

ВХОДЪТ Е СВОБОДЕН за всички вас, почитатели на изкуството, което примамва, въодушевява, обсебва и обогатява...

През април тази година „Колибри“ издаде „Автобиография“ на превърналия се приживе в легенда Франко Дзефирели. Една смела и съкровена литературна изповед, разкриваща уникалния жизнен и творчески път на режисьора. Книгата не просто ни въвежда в неговата светая светих, но и ни запознава задочно с цяла плеяда бележити личности като Лукино Висконти, Ана Маняни, Мария Калас, Коко Шанел, Джоан Съдърланд, Елизабет Тейлър...

Франко Дзефирели е роден през 1923 г. в предградията на Флоренция, Италия. Виртуозен режисьор, сценарист, продуцент и актьор; има номинации за Оскар, печели няколко пъти наградата „Давид ди Донатело“, членува в италианския Сенат от 1994 година. Прочут е с разкошните си оперни и театрални спектакли и визуално притегателните си филмови продукции.

Пищната екранизация на Дзефирели на операта на Верди може и да подразни пуристите (добавена е балетна сцена, написана за парижката премиера на операта), но този филм увековечава великолепното изпълнение на Пласидо Доминго в коронната за неговата кариера роля. Безсмъртният сюжет за благородния мавър Отело, красивата му млада съпруга и неговия коварен лейтенант, провокирал дивата му ревност, сякаш е създаден от гения на Шекспир, за да бъде преведен на езика на операта. Доминго, както и другите оперни величия - Катя Ричарели в ролята на Дездемона и Хустино Диас като Яго - успяват по неподражаем начин да превъплътят в тази филмова версия ролите, които са играли неведнъж на сцена.

До среща в Дома на киното!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени