Онлайн среща с непримиримия Салман Рушди

10 декември 2020 г.
Онлайн среща с непримиримия Салман Рушди

Салман Рушди е словесен художник със забележителна ерудиция – една от големите знаменитости в областта на литературата и критиката, чийто неуморен труд върху и извън белия лист громи фундаментализма и ужасите на несправедливостта и преследването.

За нас е изключителна привилегия да ви поканим на онлайн среща с прочутия британски писател на 10 декември от 20:00 ч. в рамките на осмото, дигитално издание на Софийския международен литературен фестивал!

Роден на 19 юни 1947 г. в Бомбай, Рушди има над 30 награди и отличия. Автор е на 12 романа, множество сборници с разкази и есета, детски книги и документални филми. Печели международна слава с публикуването на „Среднощни деца“, за който е удостоен с наградата „Ман Букър“ през 1981 г. През 2007 г. получава от кралицата на Великобритания рицарско звание за заслугите си към литературата, във Франция е отличен с най-големия литературен приз, избран е и за член на Американската академия за изкуство и литература.

Четвъртият роман на Рушди, „Сатанински строфи“ (1988), предизвиква остра ирационална реакция в ислямския свят, книгата е забранена в много държави, а иранският аятолах обявява Рушди за вероотстъпник, издава срещу него прословутата фетва - религиозна смъртна присъда, и определя голяма парична награда за главата му. Години наред писателят е принуден да се укрива и да живее под полицейска закрила във Великобритания.

Сред основните му произведения, освен вече споменатите, са „Срам“, „Последният дъх на Мавъра“, „Земята под нейните нозе“, „Ярост“, „Шалимар клоунът“, „Чародейката от Флоренция“. Стилът му, смесващ митология и фантазия с правдиви случки, често се определя като амалгама от магически реализъм и исторически измислици, а темата за взаимните прониквания, противоречия и недоразумения при срещата на Изтока и Запада минава като нишка през почти всичките му творби.

Последният му роман носи заглавие „Кишот“ (Quichotte) и беше в шортлиста за наградата „Ман Букър“. Вдъхновен от класиката на Сервантес, Рушди е създал остра като бръснач сатира на нашето съвремие, в което фактът често е неразличим от измислицата. Един екстравагантен, дълбоко хуманен, но лишен от сантименталност портрет, който храни сърцето, докато обогатява ума. Българското издание на „Кишот“ се очаква в началото на 2021 г. в превод на Надежда Розова.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/205727427688342/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени