Онлайн среща със Селя Ахава

12 декември 2020 г.
Онлайн среща със Селя Ахава

Възхвалявана и от критиката, и от читателите, няколко години след появата си във Финландия книгата „Преди да изчезне мъжът ми“ на Селя Ахава все още предизвиква силни емоционални реакции. Каним ви на онлайн среща с участието на авторката, която ще се състои в рамките на осмото издание на Софийския международен литературен фестивал!

👉 12 декември, 14:00 ч.
Срещата ще бъде излъчена онлайн във фейсбук страницата на СМЛФ и Колибри.

Има изречения, които разделят времето на две: преди и след това. Изречения, които не можеш да изтриеш, колкото и да се разкайваш, да отричаш или да си ги вземаш назад по-късно… Мъжът ми си поема дъх… После казва: Винаги съм искал да бъда жена.

А жената иска да запомни мъжа си, преди да е изчезнал в женско тяло. Иска да запомни мъжа, когото си е мислела, че има – както Колумб е мислел, че е открил Индия. Иска да назове мъжа, който е престанал да бъде или никога не е бил мъж – както Колумб е назовавал островите по пътя си с имена, нито едно от които не е останало непроменено. В едно успоредно повествование, допълвайки, съпоставяйки, смесвайки две съвършено различни и може би съвършено еднакви истории, Селя Ахава ни потапя с жестока откровеност в света на вечната несигурност, на непознатото и непознаваемото, на неочакваните страни на реалността и на трудното им приемане, на въпросите, които тя, жената, си задава, и които те, другите ѝ задават.

Родена през 1974 г., финландската писателка Селя Ахава е завършила драматургия и е писала сценарии за радиото и телевизията, както и за филмови проекти. Дебютният й роман излиза през 2010 г. и веднага бива забелязан от литературните среди, а втората й творба в този жанр, „Неща, които падат от небето“, получава наградата за литература на ЕС и е номинирана за престижния приз „Финландия“. Удостоена е и с наградата за разпространение на финландската литература „Факлоносци“.

Повече за СМЛФ тук: https://www.literaryfest.org

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/835173260648546/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени