Психоанализа на филмовото преживяване

20 март 2019 г.
Психоанализа на филмовото преживяване

Може ли въображението ни да се огледа в киното и каква е тясната връзка между седмото изкуство и психоанализата?

Каним ви на една нестандартна премиера в рамките на София Филм Фест. Заедно ще изследваме взаимодействието между киното и психоанализата. Ще представим монографията на Светлозар Василев ОГЛЕДАЛО НА ВЪОБРАЖЕНИЕТО: ПСИХОАНАЛИЗА НА ФИЛМОВОТО ПРЕЖИВЯВАНЕ!

Специални гости ще бъдат писателят Георги Тенев и д-р Майя Младенова.

Заповядайте на 20 март в 19:00 ч., в Литературен клуб "Перото".

“Без да поставя директно този въпрос, авторът загатва, че психоанализата и киното са връстници, възникнали в един и същи период от време. Много от филмите, които са анализирани в книгата повдигат теми, които едва ли биха могли да бъдат публично обсъждани, ако не беше устойчивата, дългогодишна, новаторска работа на поколения аналитици – темата за насилието, инцеста, травмата, войната като насилие, а не като героизъм и ред други. В този смисъл киното, такова, каквото го познаваме и обичаме сега, съществува и благодарение на усилията на аналитиците. И на свой ред киното е моделирало публичния образ на психоанализата и аналитика чрез въвеждането им като персонажи (централни и второстепенни) в много от своите произведения. Както често става, тези двама връстници са направили много за взаимното си развитие и моето вярване е, че нито един от двамата не би бил същия, ако не растеше и не се развиваше с компанията на другия и под непрекъснатия му поглед. Аз мисля, че поставянето им един до друг в тази книга е важен принос за осмислянето на това плодотворно взаимно влияние.”
д-р Майя Младенова

Светлозар Василев е психоаналитик и преподавател в Нов български университет. Завършил е медицина, след което специализира и работи като психиатър. Докторската му дисертация проучва връзките между неблагополучията в детството и възникването на психични разстройства в зряла възраст. Преподава в Медицински университет, София, Бургарски свободен университет, а от 1998 г. е щатен преподавател към НБУ, където води лекции в областта на социалната работа, човешките отношения, емоционалното развитие и неговите отклонения и приложението на психоанализата към лидерството и функционирането на групите и общностите.

През 2009 година заедно със свои колеги създава инициативата „психоанализа и кино“, която организира регулярни дискусии на филми и съвместни инициативи със София Филм Фест, фондация Аполония и Дом на киното, София.

Събитието е ограничено за лица под 18 години.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1239051732914509/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени