Читателска среща с Иън Макюън

11 октомври 2018 г.
Читателска среща с Иън Макюън

Иън Макюън е специалният гост на тазгодишното издание на Синелибри. На 10 октомври 2018 той ще даде старт на фестивала с екранизацията на шедьовъра "На плажа Чезъл", а ден по-късно, на 11 октомври от 19:00 ч., читатели и зрители ще имат възможност да се срещнат с него на живо в литературен клуб "Перото"!

Той е сред колосите на съвременната белетристика. Писател, киносценарист и общественик с несметно количество отличия, Иън Макюън се превърна в емблема на постмодерния хуманизъм. Не е нужно да се уточнява, че е европейски автор, още по-малко, че е британец. Мащабът на личността му и тематичният обхват на творчеството му не търпят подобни условности. След няколко издания със събрани къси разкази, оценени високо от критиката, той прави силен романов дебют през 1978 г. с "Циментовата градина”. Следват "Почивка в чужбина”, "Дете във времето”, "Невинният”, "Черните кучета”… Общо 15 романа, превеждани, издавани и преиздавани на над 30 езика в цял свят. Повечето от книгите му имат филмови адаптации, също увенчани с отличия.

През 2008 г. "Таймс” включи Иън Макюън в списъка "50-те най-велики британски писатели от 1945 г. насам”, а "Дейли Телеграф” му отсъди 19-о място в класацията "100-те най-могъщи личности в британската култура”. "Начинът, по който Макюън обрисува чувства и места, майсторството, с което анализира настроения и човешки взаимоотношения, го правят най-добрия писател на този остров“, написа друга влиятелна медияпреди години. А на нас ни иде да възкликнем: Не само на острова, колеги. Съвсем не само на острова… Нищо друго да не беше написал, онези начални 200 страници от "Изкупление”, чиято безупречна хореография напомня за великия Ивлин Уо, биха били достатъчни да му осигурят репутацията, на която се радва и днес.

Не пропускайте шанса да вземете автограф от един от най-бляскавите разказвачи на Европа!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1091455371011147/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени