Давид Фоенкинос - един писател зад камерата

15 октомври 2018 г.
Давид Фоенкинос - един писател зад камерата

Приятели, щастливи сме да споделим, че в рамките на кино-литературния фестивал Синелибри ще осъществим две вълнуващи премиери с Давид Фоенкинос. Ще поговорим за литературата, писането, жанровете, киното. Ще присъстваме на премиерата на филма "Ревност" и ще слеем в танц визуалното изкуство и изящността на словото!

Давид Фоенкинос е един от най-ценените френски писатели и не се нуждае от представяне. Книгите му са преведени на повече от 40 езика, включително на български. През 2014 г. у нас излиза бестселърът "Деликатност”, един от най-обичаните романи на писателя, екранизиран с участието на Одри Тоту. Същата година Фоенкинос печели награди "Рьонодо” и "Гонкур на гимназистите” за своя 13-и роман - "Шарлот”, покъртителна биографична творба, написана в свободен стих.

На български са преведени още "В случай на щастие”, "Еротичният потенциал на жена ми”, "Независими сърца”, "Инверсия на слабоумието” и семейната драма "Спомените”, пропит с топлота разказ, на свой ред пренесен на екрана под режисурата на Жан-Пол Рув. "Нашите раздели“ е история за една нестандартна любов – колкото делнична, толкова поетична, богата на ирония, обрати и чар. У нас излезе и остроумната мистификация "Загадката Анри Пик“, екранизирана през 2016-а година.

Последният осъществен проект на Фоенкинос като сценарист и режисьор носи заглавие "Ревност”. (В главната роля блести Карин Виар, която беше номинирана за "Сезар”). През 2018 г. излезе филмът "Лола и нейните братя”, също по сценарий на Фоенкинос. Освен че е романист и киносценарист с уникално чувство за хумор, той е автор на театрални пиеси, на комикс в два тома и на книги за деца.

📌 14 октомври, 19:00 ч. Литературен клуб "Перото"

📌 15 октомври, 17:00 ч. Френски културен институт: Премиера на филма РЕВНОСТ

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/256157155056247/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени