„Бразилски храст” на Алеята на книгата във Варна!

28 юли 2018 г.
„Бразилски храст” на Алеята на книгата във Варна!

Кой казва, че бразилски храсти не виреят край морето? Велина Минкова вече спечели варненската публика с дебютния си роман, който носи ироничното заглавие „Доклад на зелената амеба за химическия молив”. А сега се завръща с „Бразилски храст”, искрящ от остроумие сборник с разкази! Каним ви на представянето в рамките на Алеята на книгата във Варна на 28 юли от 19:00 часа. 

„Бразилски храст“ е какофония от дълги и кратки разкази, в които абсурдно, но безпроблемно съжителстват плъхове, лели, златни рибки, буржоа бохеми и хамали, Созопол, парижкият май 1968-а, любов, възмездия и какво ли още не. Една деликатна, същевременно непринудена игра на двусмислието. По думите на писателя Алек Попов, книгата съдържа хроники на градското момиче, разказващо с еднаква лекота и за Париж, и за Лондон, и за Лос Анджелис, и за любимата си София: „Едно от малкото ведри четива, заченати в смутните времена на българския преход, „Бразилски храст“ очарова с привидната си невинност и свежото си чувство за хумор.“

Велина Минкова е родена през 1974 г. в София. Завършва английски език и литература с профил „Творческо писане” в Калифорнийския университет (UCLA). Автор е на сборника с разкази „Red Shorts” и на романа „Доклад на зелената амеба за химическия молив“. Докато растеше „бразилският храст”, романът, който ни отведе на пионерски лагер в Северна Корея, беше издаден на френски език под заглавие „Великият вожд трябва да дойде да ни види” с клеймото на престижното издателство Actes Sud.

Не пропускайте морската среща с Велина Минкова на 28 юли от 19:00 ч. само на Алеята на книгата!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени