Симеон Дянков представя новата си книга във Военния клуб в София

11 юни 2018 г.
Симеон Дянков представя новата си книга във Военния клуб в София

Симеон Дянков, бивш вицепремиер и финансов министър на България, ще представи новата си книга на 11 юни, понеделник, от 19:00 ч. в зала 1 на Военния клуб в столицата. За автора ще говори известният икономист д-р Даниела Бобева.

„Накъде върви Европа. Предизвикателства пред растежа” (Europes Growth Challenge) е написана в съавторство с известния шведски икономист Андерс Аслунд. Книгата анализира заплахите пред европейската икономика и предлага шест реформи за ускоряване на растежа: намаляване на фискалната тежест за държавата, създаване на общ дигитален пазар и общ пазар на услуги, облекчаване на тежестите върху труда, по-добро образование и условия за иновации, пенсионна реформа, завършване на общия енергиен пазар.

„Европа трябва да направи много повече за преодоляване на неравенството. Решението не е нито в надигащия се популизъм, нито в свръхрегулациите от Брюксел“, казва Симеон Дянков. „Забележителните постижения на ЕС като социалната държава, доброто образование и общите пазари са застрашени, ако не се направят промени. Желанието ни е да привлечем вниманието на политиците и гражданите върху нужните реформи за ускоряване на растежа“, допълва той.

Накъде върви Европа излезе в САЩ през декември 2016 г., а от февруари 2017 г. е в книжарниците на Великобритания. Издател е Oxford University Press, като сред първите рецензенти на книгата са бившият премиер на Швеция Карл Билд и вицепрезидентът на ЕК Валдис Домбровскис. Българското издание е в превод на Вера Асенова, Георги Иванов и Ивайло Георгиев.

Симеон Дянков и Андерс Аслунд имат още едно съвместно издание – книгата След стената. Преходът в Източна Европа,  единствен по рода си сборник с анализи на водещи политици, реформатори и визионери за икономическите трансформации след края на комунизма. Накъде върви Европа  е сред петте книги финалисти за наградата „Хайек”, най-престижното отличие за икономическа литература в света.

Симеон Дянков е директор на Групата за финансови пазари към Лондонското училище по икономика и политически науки и старши изследовател в Института за международна икономика „Питърсън” във Вашингтон. Вицепремиер и министър на финансите на България (2009-2013), председател на борда на ЕБВР (2012-2013), създател на индекса Doing Business на Световната банка.

Андерс Аслунд е шведски икономист, водещ експерт по икономиките в преход. Бил е съветник по структурните реформи на правителствата на Русия и Украйна. Автор е книги за прехода в Източна Европа. В момента е старши изследовател в Атлантическия съвет във Вашингтон.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/590670847975111/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени