Среща, вдъхновена от „Хайзенберг“: диалог между Седрик Вилани и Жером Ферари

16 март 2018 г.
Среща, вдъхновена от  „Хайзенберг“: диалог между Седрик Вилани и Жером Ферари

Току-що отличен с наградата Гонкур, Жером Ферари се потапя в писането на новия си роман „Принципът“, вдъхновен от очарованието на един млад немски философ към Вернер Хайзенберг, откривателя на принципа на неопределеността.

В този момент Ферари се запознава със знаменития френски математик, лауреат на Медала на Фийлдс, Седрик Вилани, който работи с художника Бодоен за публикуването на комикса „Лунни мечтатели“. Чрез семпли поетични рисунки двамата мъже описват в тази очарователна книжка невероятната съдба на обаятелни личности, измежду които математика Алън Тюринг и физика на неопределеността Вернер Хайзенберг, които променят облика на Света по време на последния световен конфликт.

Художникът Бодоен се възползва от срещата с големия романист и гениалния математик, за да ги изобрази в самия край на комикса като предчувствие за бъдещата среща, която издателство Колибри и Френският институт в България ви предлагат ексклузивно в петък 16 март от 18:00 ч. Двамата мъже ще разискват в продължение на един час интригуващия въпрос за принципа на неопределеността, а Седрик Вилани ще дава автографи върху българския превод на книгата „Лунни мечтатели“.

Вернер Хайзенберг, несигурният. Алън Тюринг, освободеният. Лео Силард, пътуващият пророк. Хю Даудинг, небесният рицар. Физици, математик и военен – те са били важни и тайни участници в едно приключение, надхвърлящо възможностите им: Втората световна война. Един ден, една нощ, разхождайки се или мечтаейки под лунните лъчи, те са получили просветление, променило облика на света. На 9 март излиза комиксът "Лунни мечтатели": http://www.colibri.bg/knigi/1545/sedrik-vilani-lunni-mechtateli

А премиерата е на 16 март от 18:00 ч. във Френски културен институт (с превод на български)!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/167554113896145/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени