Лекция на Луис Басат / Conferencia de Luis Bassat

28 февруари 2018 г.
Лекция на Луис Басат / Conferencia de Luis Bassat

Kак се създава една от най-значимите колекции за съвременно изкуство? Луис Басат ще разкаже в лекцията си „Животът на един колекционер”.
Експо Баня София (Expo Bath Sofia)
На испански език, с превод на български. Вход свободен.

***

Луис Басат е един от най-забележителните испански рекламисти на нашето време и основател на „Колекция Басат" (Матарó, Барселона). Дядо му е роден в Шумен, наследник на евреите, прогонени от Испания през 1492. Луис късно разбира за връзката си с България. Като малък мечтае да стане футболист, моряк или архитект.

На 24-годишна възраст прочита „Изповедите на един рекламист“ на Дейвид Огилви, книга, която определя призванието му и чертае една дълга траектория, за да го превърне в най-известния испански рекламист в света. През 1975 г. основава рекламната агенция „Басат & Асосиадос”, днешната „Басат Огилви” (след прехвърляне на дялове в мултинационалната компания Ogilvy & Mather). Развива едни от най-известните световни марки, организира рекламната кампания за Олимпийските игри в Барселона през 1992 г. Носител на множество награди, той е признат за един от „най-влиятелните мъже в рекламата”.

Басат гостува у нас в края на ноември 2016 г. за участие в серия от културни и образователни събития, обединени в проектa „Луис Басат и креативността”, иницииран от Фондация Фотофабрика и Ogilvy Group Bulgaria. В рамките на гостуването той изнесе лекция в Софийския университет, по време на която беше представена неговата книга „Креативността”, издадена от „Колибри”.

През февруари 2017 г. Луис Басат отново посети България по повод премиерата на книгата „Завръщането на Басат” на Висенс Виляторо.

Програма на предстоящите събития:

28 февруари, 18 часа - изложбената зала Roca - Експо Баня София, Лекция „Животът на един колекционер“

1 март, 11 часа – Национална галерия, Двореца, Бална зала, (пл. „Княз Александър I“ № 1), Пресконференция

1 март, 18 часа - Национална галерия, Двореца,  (пл. „Княз Александър I“ № 1), Официално откриване „Колекция Басат. Съвременно изкуство в Испания“.

Изложбата продължава от 1 март до 9 април 2018.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1710243432368423/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени