Cinelibri 2017: Носителят на „Оскар” Фолкер Шльондорф в София!

17 октомври 2017 г.
Cinelibri 2017: Носителят на „Оскар” Фолкер Шльондорф в София!

Жива легенда на немското кино, носител на десетки награди, в т.ч. „Оскар”, „Златна палма” и „Сезар”, Фолкер Шльондорф пристига в София по покана на „Синелибри”! 

Срещи с българската публика: 
17 октомври, вторник, кино „Люмиер”, 20:30 ч. Прожекция на „Завръщане в Монтаук” (по повестта „Монтаук” на Макс Фриш) в присъствието на Фолкер Шльондорф. Номиниран за „Златна мечка” 2017, филмът е част от конкурсната програма на „Синелибри”.

18 октомври, сряда, кино „Одеон”, 18:30 ч. Прожекция на „Хомо Фабер”, адаптация на култовия и неостаряващ роман на Макс Фриш, чиято основна тема е митът за „модерния човек”. Фолкер Шльондорф ще открие прожекцията на филма!

Екранизирал шедьоври на Гюнтер Грас, Хайнрих Бьол, Макс Фриш и Марсел Пруст, работил с актьори като Бриджит Бардо, Жана Моро, Ален Делон и Дъстин Хофман, Шльондорф е автор на над 40 филма и е сред основоположниците на новата вълна в немското кино заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. 

През 1979 г. печели едновременно „Оскар” за най-добър чуждоезичен филм и „Златна палма” в Кан за „Тенекиеният барабан“ – екранизация по Гюнтер Грас. Известен е на няколко поколения киномани в цял свят, включително в България, и с творби като „Младият Тьорлес” по романа на Робърт Музил, „Изгубената чест на Катарина Блум” по Хайнрих Бьол, „Горски цар” по Мишел Турние, „Деветият ден” и „Дипломация” (награда „Сезар” за най-добре адаптиран сценарий).

Освен с най-новия си филм, у нас прочутият режисьор ще бъде представен с кратка кинопанорама от 3 екранизации: „Историята на прислужницата“ по дистопичното произведение на Маргарет Атууд, „Хомо Фабер” с Жули Делпи и Сам Шепърд и „Една любов на Суан” с Джеръми Айрънс, Орнела Мути и Ален Делон, екранизация по мотиви от монументалната творба „По следите на изгубеното време” на Марсел Пруст.

В рамките на събитията автобиографичната книга на Фолкер Шльондорф „Светлина, сянка и движение” и книгите на Макс Фриш, издадени у нас Издателство "Леге Артис", ще се предлагат с ексклузивна отстъпка.

Не пропускайте възможността за среща с един от най-значимите живи европейски режисьори! Билети за всички филми и прожекции са в продажба на EpayGO и в съответните киносалони. Пълната програма на фестивала е обявена на www.cinelibri.com

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/284257898756038/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени