Пумпал, Дзифт и срещи от третия вид

17 май 2017 г.
Пумпал, Дзифт и срещи от третия вид

Имаме удоволствието да ви поканим на премиерата на новия роман на Владислав Тодоров, увенчан с „главозамайващото” заглавие „Пумпал”! В рамките на събитието ще представим и юбилейното издание на „Дзифт”, както и съпътстваща изложба от илюстрации на Теодор Ушев, вдъхновени от мрачната фантазия на писателя.

Пумпалът ще се завърти на 17 май точно в 19:30 ч. в Дома на киното! Творчеството на Владислав Тодоров ще бъде представено от проф. Александър Кьосев. С участието на Башар Рахал, който ще прочете откъс от романа.

„Пумпал” е антиутопична приказка, в която смешното спъва страшното, иронията разваля магиите, абсурдът добива желязна логика, а езикът издевателства с чудото на творението, наречено човек. Действието започва в една „барутна нощ” и ни захвърля в неприветливото бъдеще, на самия предел на човешката история, а там, в утробата на мрака, се крие щастливият край.

Създаден по законите на черния роман, обилно гарниран с пародия, „Дзифт” е  пътуване назад във времето, към призрачна София от началото на 60-те. Една вече разпиляна в представите ни действителност, която хвърля дългата си сянка в настоящето. Едноименният филм в стил неоноар с режисьор Явор Гърдев печели награда за режисура на международния кинофестивал в Москва и „Златната роза” във Варна.

Владислав Тодоров е доктор на философските науки, преподава кино и литература в Пенсилванския университет. Има няколко белетристични произведения в творческата си биография, но в България е известен преди всичко с двата си екранизирани романа – „Дзифт” и „Цинкограф” (с филмово заглавие „Цветът на хамелеона”).

Графичният дизайнер Теодор Ушев едва ли се нуждае от представяне след изключителния успех на късометражния анимационен филм „Сляпата Вайша”, който беше сред номинираните за наградата „Оскар” тази година. Понастоящем живее в Монреал и създава своите филми в сътрудничество с канадския Национален филмов съвет.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1305276512842376/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени