Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

13 май 2017 г.
Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод

Имаме удоволствието да ви поканим на представяне на „Трансформации. Скритото изкуство на Кристо и Жан-Клод” в Бургас на 13 май! Един текст за световноизвестния тандем Кристо и Жан-Клод, който разказва за артистичния им път през призмата на техни съмишленици. Книгата ще бъде представена в присъствието на авторката Зорница Кръчмарова!

Христо Явашев - Кристо се прославя с оригиналните си пространствени художествени инсталации - съвършен баланс между естетика и технология. Жан-Клод, съпруга и муза на големия художник и скулптор от български произход, е съавтор на произведенията му. След „Опакованият фонтан“ и „Опакованата средновековна кула“, двата първи по рода си архитектурни проекта на двойката, те замислят и осъществяват заедно проекти из целия свят – от Европа до Австралия, от САЩ до Япония.

В Италия артистичният тандем изгражда своето специфично отношение към водата, реките и историческо-монументалните мостове. Така през 1968 г. се раждат прочутите колажи, дали началото на бъдещите им творби, на река Тибър и моста на замъка „Сант Анжело“. Те предзнаменуват онова, което ще бъде направено после, през 1985 г., с „Опакованият Пон Ньоф“, посетен от 3 милиона души.

След смъртта на Жан-Клод през 2009 г. Кристо отново се връща в Италия - този път става дума за спокойната повърхност на езерото Изео, където създава прочутите „Плаващи кейове“. Той изгражда пътека, изцяло върху водата, с дължина 3 километра, направена от 220 хиляди полиетиленови блокове.  Преминавайки по нея, посетителите изпитват освен естетическата емоция от проекта и друга, още по-магическа – от вървенето по вода… Така те се превръщат в участници в самия проект.

Граждани и гости на Бургас, очакваме ви на 13 май в 17:30 ч. в галерия „Георги Баев” на бул. „Демокрация” 6!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1268844859901098/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени