Нощ на литературата с 6 заглавия от каталога на „Колибри”!

10 май 2017 г.
Нощ на литературата с 6 заглавия от каталога на „Колибри”!

Световната инициатива „Нощ на литературата”, която има за цел облекчаване на достъпа до културата на различни общности, печели все повече почитатели и у нас! Четенето на 10 май започва в 18:00 ч. и продължава до 22:00 часа.

АКЦЕНТИ В ПРОГРАМАТА

Софийска филхармония
Сантименталният мъж на Хавиер Мариас
превод: Теодора Цанкова  /откъс от книгата ще чете Драгомир Симеонов/

Бляскав роман на испанския писател Хавиер Мариас, който е сред фаворитите при ежегодните залози за Нобелова награда за литература. Изтънченият анализ на „големите чувства“, тънката ирония и множеството емоционални и мисловни детайли се изливат в музикална необятност, която отеква и след като читателят затвори последната страница. 

НАТФИЗ
Гениалната приятелка на Елена Феранте
превод: Вера Петрова /откъс от книгата ще чете Веселина Раева/

Завладяващ епос за израстването на две момичета, а и на цяло едно поколение в покрайнините на Неапол през 50-те и 60-те години. Неслучайно „Тайм” определи Елена Феранте като една от стоте най-влиятелни личности в света. Който и да стои зад този псевдоним, е на мнение, че професионалната публичност на един писател ненужно отвлича вниманието от творбите му. 

Апартамента, ул. „Неофит Рилски” 68
Пътуване до Индия на Гонсало М. Тавареш
превод: Даринка Кирчева /откъс от книгата ще чете Василия Дребова/

Епическата поема „Пътуване до Индия“ е блестяща „епопея на разочарованието”, вдъхновена от „Лузиадите” на големия португалски ренесансов поет Луиш де Камойнш. Иронично прекосяване на митологични пространства, дирене на обетованата земя за душата, където един бездушен Запад си представя, че ще се върне, докато не открие като Блум, че и нейните „гуру“ са най-обикновени и съмнителни продавачи на илюзии като всички останали. Четенето ще се състои в навечерието на гостуването на Гонсало М. Тавареш в София – на 25 май! 

ФЕДЕРАЦИЯ НА НАУЧНО-ТЕХНИЧЕСКИТЕ СЪЮЗИ В БЪЛГАРИЯ, Георги С. Раковски 108

Петрония на Амели Нотомб, превод: Светла Лекарска /откъс от книгата ще чете Силвия Лулчева/

„Петрония” е изключително смешен роман, но и ода за приятелството, по-точно ода за шампанското на приятелството! Както знаем, Амели си има принципи: пие, но никога сама. И сега решава, че ще открие съучастник в Париж – защото в града на светлината все трябва да има някой, с когото да пиеш светлина

Столична библиотека / Театър „Възраждане”, Петко Славейков 5
Пансионът на Пьотр Пажински
превод: Васил Велчев /откъс ще четат Маргарита Хлебарова и Божидар Попчев /

Пансионът“ е мъдър и упоителен разказ, изтъкан от фрагменти: снимки с избледняващи надписи, разпадащи се изрезки от вестници, случайно изплували фрази, имена и събития, идеологически спорове. За този роман нашумелият полски автор Пьотр Пажински беше удостоен с Европейска награда за литература през 2012 година. 

Malkite 5, ул. Хан Крум 3
Неща, които падат от небето на Селя Ахава
превод: Росица Цветанова /откъс от книгата ще чете Лили Гелева /

Един приказен, изящно построен роман, за който финландската писателка Селя Ахава спечели Наградата за литература на Европейския съюз! Метафоричен разказ за хода на времето, за болката от загубата и израстването, за необяснимата реалност и приумиците на случая.

Тази година в литературното четене на 10 май ще се включат 12 български града: София, Варна, Пловдив, Бургас, Велико Търново, Русе, Шумен, Пазарджик, Стара Загора, Габрово, Перник и Добрич. Актуална информация ще бъде публикувана на: www.noshtnaliteraturata.bg и във фейсбук страницата на събитието.

По традиция на всеки половин час известни личности четат откъси от книги на европейски автори в превод на български език. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда”. Във всяко гнездо се чете от една книга, а всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. В края на Нощта в 21.30 ч. в Столичен куклен театър (бул. „Ген. Гурко“ 14) всички получили поне пет печата могат да участват в томбола. Изтеглените победители могат да получат като награда една от четените книги.

Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2017 г.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/289138431527234/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени