Кой определя облика на литературна Европа? Със специалното участие на Таня Трифунович!

11 април 2017 г.
Кой определя облика на литературна Европа? Със специалното участие на Таня Трифунович!

В навечерието на обявяването на Европейската награда за литература 2017, издателство „Колибри” ви кани на отворена дискусия на тема „Кой определя облика на литературна Европа?” със специалното участие на Таня Ступар Трифунович, отличена с Наградата за литература на Европейския съюз (2016) за лиричния роман „Часовниците в стаята на мама”!

В дискусията, която ще се проведе броени дни преди обявяването на тазгодишните носители на Наградата на ЕС, ще се включат трима от номинираните български автори: Ина Вълчанова, Ангел Игов и Иван Димитров. Модератор: Светлозар Желев.

Ще обсъдим критериите и механизмите за номиниране и определяне на изгряващите литературни звезди на съвременна Европа. Ще разсъждаваме над възможностите, които наградата дава, нейния авторитет, ангажиментите на отличените автори и начина, по който този успех рефлектира върху рецепцията на творчеството им като цяло.

Повод за дискусията е гостуването на авторката на „Часовниците в стаята на мама” Таня Ступар Трифунович, която спечели Наградата за литература на ЕС за 2016 като представител на Босна и Херцеговина.

Часовниците в стаята на мама” е история, която създава усещането, че се е разказала сама. Откровение, което не може да се сравни с нищо преживяно. Книга с отворени обятия, в която столовете са празни и очакват своите хора. Защото не съществуват обяснения, нито решения. Съществува само любовта. И нейното отсъствие…

Героинята знае, че след потопа всеки се буди на своя остров. Притиснат от собствените спомени, истории и желания като охлюв към своята къща: „Веднъж ти ми каза: Мамо, много е чуден животът, хайде да седнем и да се чудим. И се чудехме. Направихме цял списък с учудвания.”

Вие имате ли си такъв списък? Заповядайте с него на 11 април (вторник) в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. Събитието се осъществява с подкрепата на „Аз чета” (www.AzCheta.com), най-голямата българска онлайн медия за книги и четене. 

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1172280272883384/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени