Антон Балаж в България

01 октомври 2016 г.
Антон Балаж в България

Известният словашки писател Антон Балаж пристига в София през октомври, за да представи романа си „Лагерът на леките жени“ и едноименния филм! Срещата се реализира с подкрепата на Посолството на Словашката република в България и Словашкото председателство на Съвета на ЕС.

Антон Балаж е автор на повече от 20 книги и десетина радио и телевизионни пиеси. Безспорно е майсторството му в разискване на теми, свързани със социално-политически събития, екология и научно-технически открития. Привидно прозаичните герои на Балаж притежават ясно изградена характерност, романите му – образцова фабулна завършеност, игрива и неочаквана композиция, в тях прозират умението и смелостта на автора да разобличава злото във всичките му превъплъщения. Връх на неговия писателски дар е романът „Лагерът на леките жени”, публикуван през 1993 година и екранизиран 4 години по-късно под режисурата на Ласло Халама.

„Лагерът на леките жени“ е виртуозна пародийна гротеска, пресъздаваща абсурдите в една репресивна институция, останала в миналото. Сюжетът ни пренася в лагер за принудителен труд в Словакия от началото на 50-те години. Живописният „колектив” се състои от 753 политически престъпници, 132 асоциални типове, 53 бивши проститутки, 58 члена на Съвета за национална сигурност, 2 коня и 16 стражарски кучета. Антон Балаж изгражда уникален еротично-политически фарс, в който леките жени, обречени на „историческа ликвидация”, се опитват да оцелеят в абсурдната лагерна атмосфера, където ги превъзпитават по Оруеловия модел за социално инженерство.

Антон Балаж ще представи лично романа си „Лагерът на леките жени” на 19 октомври от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК. Непосредствено след срещата с автора едноименният филм ще бъде излъчен безплатно, с английски субтитри.

С участието на Н. Пр. г-н Мариан Якубоци, извънреден и пълномощен посланик на Словашката република в България, и Роман Рот – зам.-посланик на Посолството на Словакия в България.

Заповядайте!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1826580634293155/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени