Cinelibri 2016: Иржи Менцел в България!

14 октомври 2016 г.
Cinelibri 2016: Иржи Менцел в България!

На 14 и 15 октомври по покана на CineLibri в София пристига Иржи Менцел – жива легенда на чешкото кино и една от най-ярките звезди в съвременната кинематография! Той ще представи филма си „Обслужвал съм английския крал”, брилянтна екранизация на едноименния роман на Бохумил Храбал.

Прожекции в столицата:
13 октомври, четвъртък, Евро Синема, 18.30 ч.
14 октомври, кино „Люмиер“, 18:15 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев
15 октомври, кино „Одеон“, 19:00 ч., в присъствието на Иржи Менцел и Иван Бърнев
16 октомври, неделя, Kултурен център Г8, 18:30 ч.

Менцел се нарежда сред най-значимите кинорежисьори в света, принадлежащи към поколeнието на чешката „нова вълна“. В световната енциклопедия на киното името му блести редом с имената на Милош Форман, Вера Хитилова и Яромир Иреш, но той получава признание и като един от най-големите майстори на комедийното изкуство на ХХ век. Екранизацията на „Строго охранявани влакове“ (отново роман на Храбал) под неговата изкусна режисура печели „Оскар” за чуждоезичен филм през 1968 г. Менцел е носител на „Златна мечка“ от 1990 г. за филма си „Чучулиги на конец“, има номинация за „Оскар“ за „Селце мое централно“, а за хумористичната творба „Обслужвал съм английския крал“, дело на един от колосите в литературата на миналия век, печели наградата на ФИПРЕССИ и номинация за „Златна мечка“. За ролята на Ян Дите режисьорът ангажира талантливия български актьор Иван Бърнев, който е номиниран за главна роля на фестивала „Берлинале”.

Непосредствено преди и след прожекциите автобиографичната книга на Менцел „Капризни години” и романът „Обслужвал съм английския крал” ще се предлагат с ексклузивна отстъпка.

Информация за всички прожекции на „Обслужвал съм английския крал”, включени в програмата на фестивала, ще намерите на официалната уебстраница www.cinelibri.com и във фейсбук страницата www.facebook.com/CineLibri/. Билети можете да закупите на касите на съответните киносалони и на www.ticketportal.bg.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/712007432264756/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени