Cinelibri 2016: Арнон Грюнберг в България!

12 октомври 2016 г.
Cinelibri 2016: Арнон Грюнберг в България!

На 12 и 13 октомври ще срещнем публиката на CineLibri с порасналия бунтар на холандската проза, многократно награждавания „литературен вундеркинд" Арнон Грюнберг! Той ще представи романа си ТИРЗА и неговата талантлива екранизация!

Прожекции в столицата:
9 октомври, културен център Г8, 20:30 ч.
12 октомври, сряда, кино „Одеон”, 18:30 ч.
13 октомври, четвъртък, Дом на киното, 19:00 ч.

Автор на 12 романа, преведени на 30 езика, и носител на 8 награди, от които три за „Тирза“ и една за цялостно творчество, Грюнберг ще открие прожекциите на „Тирза“ на режисьора Рудолф ван ден Берг на 12 и 13 октомври – съответно в кино „Одеон” и в Дома на киното в столицата.

Роден през 1971 г. в семейство на еврейски емигранти от Германия, Арнон Грюнберг учи в гимназиално училище в Амстердам, от което е изключен. Историята е разказана в дебютния му роман – „Blue Mondays” (често сравняван със „Спасителят в ръжта“), за който получава две награди. В публичното си поведение писателят е порядъчно екстравагантен – или е недостъпен за всички, или съзнателно предизвиква скандали около името си. Печелил е една от най-престижните литературни награди на Холандия, участвайки в конкурса с чужда идентичност, което поражда дебати в националните медии седмици наред.

Един любопитен факт – през 2010 г. независимият холандски седмичник Groene Amsterdamer обяви „Тирза“ за „най-значимия роман на XXI век“, като го нареди пред „Доброжелателните“ на Джонатан Лител и „Събота“ на Иън Макюън! Едноименният филм е холандското предложение за чуждоезичен „Оскар” през 2010 г. и впечатлява и критиката, и широката публика.

Непосредствено преди и след прожекциите романът на Арнон Грюнберг ще се предлага с ексклузивна отстъпка.

Информация за всички прожекции на „Тирза”, включени в програмата на фестивала, ще намерите в официалната уебстраница www.cinelibri.com и във фейсбук страницата www.facebook.com/CineLibri/. Билети можете да закупите на касите на съответните киносалони и на www.ticketportal.bg.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1758213411084386/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени