„Колибри” на Аполония 2016: „Български рози” от Георги Тенев

07 септември 2016 г.
„Колибри” на Аполония 2016: „Български рози” от Георги Тенев

За радост на ценителите на съвременна българска поезия и проза, програмата на Празници на изкуствата – Аполония 2016, които ще се състоят от 1 до 10 септември в Созопол, включва над двайсет литературни събития!

Не пропускайте премиерата на „Български рози” на 7 септември, сряда, от 20:00 часа в Художествената галерия в Стария град.

Да бъдеш честен – това струва много скъпо. С красноречив епиграф започва новият роман на Георги Тенев - един тъмен, криминално загадъчен, безмилостен текст, който потапя читателя в атмосферата на България от началото на XXI век. 

Насилие, присвояване на капитали и идентичности, битки за власт. Това е разказ за съдбата на интелигенцията в безскрупулния свят на силните, бруталните и богатите, за разбиването на илюзиите за невинност. Една история за  непостижима любов и за предателства в името на успеха, известността и парите. Авторът отправя предизвикателство към няколко поколения, прави мрачно предсказание за бъдеще на терор и политически отмъщения и ни изправя пред зловещо надигащия се въпрос: КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ДЕЦАТА?

Ако „литературата е вид престъпление”, защото във фантазията си писателите прекрачват всевъзможни граници, то Георги Тенев е виновен отдавна. Автор е на романите „Партиен дом“ (Награда за български роман на годината на фондация „ВИК“, 2007), „Кристо и свободната любов“, „Господин М.“ и на сборника с разкази „Свещена светлина“ (отличен със стипендия за превод на Американския ПЕН център). По силата на някаква неведома асоциация „Български рози” напомня за пророческите антиутопии на Мишел Уелбек. Бедата е, че действието се развива тук и сега, а авторът се цели право в сърцето на тежките обществени язви.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/174273659662489/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени