„Бяло сладко”, или неразказаната история на Бялото братство

13 юли 2016 г.
„Бяло сладко”, или неразказаната история на Бялото братство

Всяко живо същество се моли. И животните, и растенията се молят. Благоуханието, което растенията разнасят из въздуха, е тяхната молитва. Следователно и човек, когато се моли, издава благоухание... 

Вечерта на 13 юли обещава една необичайна среща – с новата книга на Димитър Шумналиев. Този път хартията е с дъх на бяло сладко, миналото не пречи на любовта (поне се опитва), а от едно писмо ще потече съдбата на стенографката Ру – лошото на изпитанията е, че винаги предстоят. 

Имал ли е дъщеря Петър Дънов? Какво можем да научим за него от архива на личната му стенографка? „Бяло сладко” е модерен прочит на историята на Бялото братство. Майсторски конструиран, четивен, всепоглъщащ роман за една личност, която винаги е била фокус на спорове. Своеобразна мистификация, в която препратките и привидностите са много, а сигурният извод един – доброто се нуждае от дом.

„Работата в архивите ми достави истинско удоволствие” – признава авторът, - „установих, че еуфорията на „свидетелите” всъщност развива легендата. Напластява още и още „факти” към едно величаво за времето си, но и днес явление, наречено Бяло братство. Фолклорът около името на Петър Дънов удостоверява обаянието и дълбоката почит към личността и духовния ореол на този знаменит българин. Затова не бива да виним разказвачите за тяхната благородна фантазия.”

Димитър Шумналиев едва ли се нуждае от представяне. Дългогодишен журналист и писател, той е автор на десетки книги, превеждани на английски, руски, немски, френски и други езици. За сборника „Влюбени разкази" получава авторитетната литературна награда „Балканика" за 2004 година.

Дали човечеството и занапред ще си отглежда митове? Не се и съмняваме. Очертава се не просто премиера на книга, а оживена дискусия, не я пропускайте. Очакваме ви на 13 юли в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/157465204671222/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени