Йенс Кристиан Грьондал пристига за премиерата на „Тишина през октомври”

28 май 2016 г.
Йенс Кристиан Грьондал пристига за премиерата на „Тишина през октомври”

Eдин от най-значимите съвременни датски творци - Йенс Кристиан Грьондал, пристига в България в рамките на панаирната седмица за премиерата на романа „Тишина през октомври”. 

Срещата с ценители на съвременна европейска проза ще се състои на  28 май, събота, от 15:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. 

Авторът ще бъде представен от д-р Надежда Михайлова - ръководител на Център за научни изследвания и информация „Ханс Кристиан Андерсен”. 

Неговите майсторски, психологически плътни романи са преведени в десетки страни по света, а колекцията от награди и положителни рецензии е свидетелство, че талантът му се радва на признание както от критиката, така и от широката публика. Сравнението с Пруст и техниката „поток на съзнанието” се налага от само себе си, без да накърнява самобитността на датския новелист. 

„Тишина през октомври” е първият роман на Йенс Кристиан Грьондал, преведен в САЩ. Една история за капана на равносметките, за сложните отношения в рамките на двойката и умението да се преоткриваме, за неизлечимата склонност към контрол върху другия и различните представи за лоялност. Авторът използва добре премерен набор от изразни средства, реалистични описания и естествения си усет за интензитета на емоцията, което позволява фини психологически състояния да бъдат пресъздадени с несравнима лекота. Вътрешният свят на героите се разкрива чрез най-малки жестове, натоварени със смисъл. Така мълчанието се материализира - то може да бъде почувствано и докоснато, в същото време се трансформира във важен екзистенциален въпрос. 

Не пропускайте премиерата на „Тишина през октомври” в присъствието на автора на 28 май, събота, от 15:00 ч. в литературен клуб „Перото”, НДК. 

Събитието е част от XXI САЛОН НА ИЗКУСТВАТА. Гостуването на писателя у нас се осъществява по покана на издателство „Колибри” със съдействието на Danish Art Foundation. 

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1572438839721136/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени