Дни на Франсоаз Долто в България 2016

20 май 2016 г.
Дни на Франсоаз Долто в България 2016

От 20 до 22 май у нас ще се състои традиционният вече форум „Дни на Франсоаз Долто в България” с фокус „Бебето, детето и психоанализата”. Инициативата среща  теорията и практиката, международния и българския опит и служи като катализатор за професионалните натрупвания в тази област, както и за разработването на нови стратегии.

Тази година ще имаме възможност да се срещнем с д-р Мириам Сежер, изтъкнат психоаналитик и автор на трудове, Георги Кацаров, клиничен психолог и психоаналитик, доц. д-р Ерика Парлато де  Оливейра, логопед, лингвист, доктор по когнитивни науки, и доц. д-р Моника Богданова, психотерапевт, психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и директор на „Зеленият двор”.

Откриването е на 20 май от 18 ч. в аудитория 65 на СУ „Св. Климент Охридски”, Ректорат. В рамките на събитието, което е отворено за широката публика, ще бъдат връчени награди, гостите и участниците  ще могат да видят „Ти избра да се родиш” – част от филм за легендарната Франсоаз Долто, и кратка ретроспекция на Дните на Долто в България.

Ще бъде представена и книгата „Ако бебетата можеха да говорят” на издателство „Колибри” в присъствието на авторката – Мириам Сежер. Едно изключително любопитно четиво за огромното терапевтично и превантивно значение на психоанализата в най-ранна възраст, предназначено за експерти, за бъдещи майки, както и за всеки любознателен читател. ВХОД СВОБОДЕН!

На 21 май специалистите ще изнесат експозета, а работните ателиета предвиждат дикскутиране на конкретни практики и актуални въпроси в полето на майчинството и ранното детско развитие.

Мириам Сежер е дългогодишен детски психиатър и психоаналитик, ученичка и последователка на Франсоаз Долто, съосновател и президент на организацията „Каузата на бебетата“, кавалер на Ордена на Почетния легион, автор на множество публикации и книги в областта. На същия форум през 2012 г. беше представена нейната книга „Думи, за да се родиш“, а през 2013 г. излезе продължението „Малкото училище – голямото начало“. Благодарение професионалната подкрепа и ангажираност на Сежер с каузата на бебетата,  у нас вече се работи по популяризиране наследството на Франсоаз Долто и практиките на психоанализата с бебета и преждевременно родени деца.

„Аз мисля, че всеки човек от момента на зачатието е източник на собственото си желание да живее. Неговото желание се ражда символично, от само себе си, това самостоятелно желание произлиза от мъничкото човече, което трябва да уважаваме, както уважаваме желанието на всеки възрастен”, категорична е Франсоаз Долто. Известна като последовател на Фройд и съмишленик на Жак Лакан, тя е светило в областта на френската и световната психоаналитична наука. Трудовете й отдавна са класика, а оригиналният й принос към познанието за дълбинното у човека е вън от съмнение.

Събитията от 20 до 22 май са адресирани както към психолози, педагози, социални работници, педиатри, неoнaтолози, акушерки, здравни експерти и специалисти в институции за работа с деца, така и към всички родители, студенти и представители на медиите, които се интересуват от тази проблематика.

Събитието се осъществява с партньорството между СУ “Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика и Българска асоциация по неонатология.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/186273568433195/
Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени