Нощ на литературата – 11 май, 2016

11 май 2016 г.
Нощ на литературата – 11 май, 2016

Инициативата за облекчаване на достъпа до културата на различни общности и засилване на културния обмен се превърна в традиция и у нас. Тази година имате възможност да се запознаете с творчеството на забележителни европейски творци, в т.ч. Ойген Руге, Долорес Редондо, Робърт Галбрейт и Бенджамин Блак. В България събитието ще събере любителите на литературното четене за пети пореден път.

Какво?

На 11 май между 18:00 и 22:00 ч. на всеки половин час известни личности ще четат откъси от преведени на български европейски произведения. Това се случва едновременно в т.нар. „гнезда”. Във всяко гнездо се чете от една книга. Всеки слушател има възможност да събира печати от „читателските гнезда”. В края на Нощта в 21.30 ч. в СОХО (ул. „Искър“ 4) всички слушатели, получили поне пет печата, ще могат да участват в томбола. Изтеглените победители ще получат като награда една от четените книги.  Събитието е част от Календара на културните събития на Столична община за 2016 г.

Къде? 

Освен в София тази година Нощта на литературата ще се състои още в Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Перник, Пловдив, Русе, Стара Загора и Шумен.

За кого?

Каним всички вас, приятели на качествената съвременна проза, да споделите с нас този красив литературен празник.

Акценти в програмата:

ROCA EXPO BATH SOFIA, бул. „Мария Луиза“ 16
Дар за бурята на Долорес Редондо
превод: Катя Диманова /откъс от книгата ще чете Ралица Ковачева - Бежан/

„Дар за бурята” е третата, последна книга от нашумялата в цял свят трилогия за Бастан, дело на талантливата баска писателка Долорес Редондо. Тя постигна феноменален успех с „Невидимият пазител“, блестяща амалгама от психологически трилър, криминален разказ и легенда. Екранизацията му е поверена на NadCom Entertainment – продуценти на филмовите адаптации на книгите на Стиг Ларшон, Камила Лекберг и Хенинг Манкел. Втората книга от поредицата за Бастан носи смразяващото заглавие „Зовът на костите”. 

Музей за история на София, пл. Бански 1, център
Във времена на гаснещата светлина на Ойген Руге
превод: Жанина Драгостинова /откъс от книгата ще чете Веселин Мезеклиев/

„Във времена на гаснещата светлина“ е разказ за илюзиите и за краха на една война. Мъдър и достоверен разказ за съвремието ни, изплетен с емпатия и надежда, но и напоен с безпощадно чувство за хумор. Десетилетие след знаменателната 1989-а година от една привидно сплотена фамилия са останали само отломки, които никога повече няма да образуват цялост. Отличен с Германската награда за литература за 2011 г., с литературната награда „Аспекте“ и с приза „Алфред Дьоблин“, Ойген Руге има в биографията си множество театрални пиеси, преводи и сценарии за документални филми. 

Клуб на пътешественика, ул. „Сердика” 19
Чернооката блондинка на  Бенджамин Блак
превод: Надежда Розова /откъс от книгата ще чете Станимир Гъмов/

Според „Ню Йорк Таймс Бук Ривю” „Чернооката блондинка“ спокойно може да мине за новооткрит ръкопис на Чандлър в някой прашен шкаф в Ла Хоя. Един летен ден в офиса на Филип Марлоу се появява красива и заможна блондинка с черни очи на име Клеър Кавендиш. Тя моли Марлоу да намери бившия й любовник Нико Питърсън, който е изчезнал безследно, като настоява детективът да бъде изключително дискретен, за да не я злепостави пред съпруга й. Началото може и да звучи банално, но не след дълго детективът се оказва въвлечен в тайния и опасен свят на най-влиятелните и безскрупулни семейства в Калифорния. 

Супа Бар, ул. „Сердика” 20
Зовът на кукувицата на Робърт Галбрейт
превод: Надя Баева /откъс от книгата ще чете Ива Панева/

„Зовът на кукувицата” е дебютният трилър на Робърт Галбрейт (псевдоним на Дж. К. Роулинг). Една завладяваща, елегантна криминална история, която ни потапя в атмосферата на днешен Лондон – от притихналите улици на Мейфеър до съмнителните кръчми в Ийст Енд и оживлението в Сохо. Възхваляван от критика и публика, романът въвежда интригуващите образи на Корморан Страйк и неговата вярна асистентка Робин Елакот. „Копринената буба“ е втората поред книга от тази впечатляваща серия, а неотдавна у нас излезе и третото заглавие – „В служба на злото”.

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Издателство "Колибри"
1990-2023 © Всички права запазени