Пьотр Пажински пристига за представянето на „Пансионът”

27 април 2016 г.
Пьотр Пажински пристига за представянето на „Пансионът”

На 27 април у нас пристига нашумелият полски писател Пьотр Пажински, удостоен с Европейска награда за литература за романа си „Пансионът”. Българското издание е в превод на Васил Велчев.

Срещата с ценители на качествена съвременна европейска проза ще се състои в литературен клуб „Перото” – НДК по покана на „Колибри” и Полски институт в София. Не пропускайте!

„Пансионът” започва с многозначителна метафора, от която побиват тръпки. Изтъкано от фрагменти и пропито с горчива ирония, това литературно пътешествие възкресява събития, разговори и идеологически спорове и приканва читателя да сподели ритуалa на спомените, в който отеква гласът на третото следвоенно поколение. То няма вина, но носи белезите от травмите, настоява за опрощение и търси отговорите, заключени във времето. Текстът е осеян с еврейски анекдоти и притчи, допринасящи за атмосферата на топлота, в която се случва диалогът на минало и настояще.

Роден през 1973 г., Пьотр Пажински е сред най-представителните имена в съвременната полска литература. Известен е още като талантлив журналист, литературен критик и преводач, автор е на две монографии за „Одисей” на Джеймс Джойс и на романите „Пансионът” и „Птичи улици”. За романа „Пансионът” получава наградата на списание „Политика” и Европейската награда за литература (2012).

Заповядайте на представянето на книгата в присъствие на автора на 27 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК! За романа ще говорят: Васил Велчев, преводач, и Георги Ангелов в качеството си на опитен читател и журналист.

Водещ на събитието: Свeтлозар Желев.

Гостуването се осъществява по покана на „Колибри” и Полски институт в София.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/100146533727843/

 

Този проект е финансиран с подкрепата на програма "Творческа Европа" на Европейската комисия.
This project has been funded with support from the Creative Europe Programme of the European Commission.

Creative Europe Programme

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени