Един необикновен троен агент излиза на светло на 20 април

20 април 2016 г.
Един необикновен троен агент излиза на светло на 20 април

Дино Динев – Джими е личност със забележителен живот и автобиографичната му книга „Нетаен агент“ е съвършеното доказателство за това.

Какво е да си троен агент? Да имаш три личности, три живота, изживени паралелно в безумния период на Студената война? Възможно ли е да упражняваш такава дейност, без да накърниш нечии интереси? А какво е да работиш с легенди като Висоцки, Клод Льолуш и Роман Полански?

Отговорите ще получим на 20 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”.

Роден през 1940 г. в София, Дино Динев работи като осветител и асистент-оператор в Студия за игрални филми „Бояна”, по-късно завършва кинорежисура в Париж и става асистент във Френската национална телевизия, където се запознава с Жерар Депардийо. Междувременно е вербуван от българската Държавна сигурност и от френските спецслужби. Създава собствена фирма и става ексклузивен дистрибутор на френски и американски продукции в бившите соцстрани. Започва да разпространява и съветски филми във Франция, което го сближава с Тарковски, Сергей Бондарчук и Никита Михалков. Осъден  на три години затвор от френския Съд за държавна сигурност като троен агент, той оставя млада съпруга и две невръстни деца.

Книгата ще бъде представена от Тома Томов в присъствието на автора на 20 април от 19:00 ч. в литературен клуб „Перото”. НДК. 

Със специалното участие на Калин Сърменов. 

Очакваме ви!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1399177360388966/

 

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени