Вечер с творчеството на Жозе Сарамаго

30 март 2016 г.
Вечер с творчеството на Жозе Сарамаго

На 30 март литературен клуб „Перото” в НДК ще събере почитателите на изтъкнатия португалски писател и носител на Нобелова награда за литература Жозе Сарамаго. Събитието се организира съвместно с Португалския културен институт „Камойнш” в София.

„Думите ни принадлежат, за да воюваме мирно“, твърдеше Сарамаго. Роден през 1922 г. в малко селище в Португалия, той често е причисляван към направлението на магическия реализъм в литературата. Името му се спряга редом с автори като Борхес, Маркес и Кортасар, а личните му пристрастия са в актива на Сервантес и Гогол. Прозата му носи уникална атмосфера заради неподражаемия експериментаторски стил. Като човек с  будна гражданска съвест Сарамаго е безмилостен към арогантността на корпорациите и диктатурата на пазара. Изключително последователен в убежденията си и непримирим в отстояването на творческата си свобода, той става Нобелов лауреат за литература през 1998 година. Наградата е мотивирана така: „Затова че с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, той ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност“.

Звучи парадоксално, но една от най-светлите му книги носи заглавие „Приумиците на смъртта” и е посветена на журналистката Пилар дел Рио, негова вярна спътничка. Освен че ще преиздаде „Възпоминание за манастира” и потресаващата алегория „Слепота”, през 2017 г. „Колибри” ще предложи на българските читатели романа „Двойникът” (2002) и „Каин” -  последната книга на Жозе Сарамаго, публикувана една година преди неговата смърт. На български е издадена и „Проглеждане“, своеобразно продължение на „Слепота“, книга, която казва за съвременната действителност повече от всяка друга.

Очакваме ви на  30 март от 19.00 ч. в литературен клуб ПЕРОТО – НДК. Нека почетем творчеството на една от най-мощните и независими фигури в европейската литература. Водещ на събитието: Светлозар Желев, Директор на Националния център за книгата.
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/987727651322035/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени