Премиера на „Перлите на Ади Ландау”, майсторски дебют на Соня Тодорова

23 март 2016 г.
Премиера на „Перлите на Ади Ландау”, майсторски дебют на Соня Тодорова

Сигурно си спомняте нейния „Кратък и практичен наръчник по оцеляване на семейства с малки деца и други в София”, едно задъхано и остроумно четиво, съчетаващо удоволствието от сърфирането по страниците с неудоволствието от сърфирането из софийските улици.

Сега Соня Тодорова предлага на вниманието ни първия си роман. Завладяващ разказ за суровия ритъм на времето, който неусетно разменя ролите на героите и жертвите. Размисъл за страха и за свободната воля – волята да запазиш себе си, дори когато си понесен от неудържимия масов поток. За свободния избор в различните му проявления, които рядко са оцветени само в бяло или само в черно. Една увличаща, просветлена и безмилостно четивна книга, която ще ви принуди да се вгледате в отражението си в огледалото.

Премиерата на „Перлите на Ади Ландау” ще се състои на 23 март в литературен клуб „Перото” – НДК в присъствието на авторката и мнозина нейни съмишленици, почитатели и партньори.

Соня Тодорова е завършила е Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, има докторска степен по висша геодезия от Техническия университет във Виена. В момента работи като преводач и автор на свободна практика.

„Перлите на Ади Ландау” проследява историята на чифт перлени обици, която започва от еврейското гето във Виена, минава през разкошните дворци на Рингщрасе, през малко планинско селце в Алпите, през раздираната от кошмара на войната Европа, концентрационния лагер „Кайлъка“ и провинциалния град Фердинанд. Това са перипетиите на жени и мъже, еврейски търговци и австрийски благородници, войници на Германския райх и български партизани, на едно виенско момче и едно софийско момиче. Това е пътят на хора, които се надяват и се страхуват, които бягат и се събират – и всичко е толкова случайно, а всъщност никога не е.

Очакваме ви на 23 март в 19:00 ч. в литературен клуб „Перото” – НДК!

За книгата ще говори Светлозар Желев, Директор на НЦК. Ще имаме удоволствието да слушаме Цветелина Чендова и френския рокаджия Bastien Baz Limited Gaisne.

С участието на Касиел Ноа Ашер, Йосиф Шамли и фрагменти от романа. Ще присъстват и „истинските хора" зад някои от гласовете в книгата: г-жа Стела Аструкова и г-жа Жужана Сергиенко.

„Чудеше се какво общо има една голяма жълта брошка във формата на пеперуда с нея... Давидовата звезда, Жълтото петно, Жълтият кръг, ето какво...”

Всеки, който закупи книгата в рамките на литературната премиера, ще се сдобие с подарък - жълта пеперуда. Не е необходимо да имате отношение към любимите насекоми на Набоков, нито към жълтия цвят или филца. Понякога липсата на логика в подаръците е най-ценното им качество, подсказва романът на Соня.

„Перлите на Ади Ландау” се издава с подкрепата на Националния център за книгата към НДК.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/449329938610910/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени