Литературна вечер „Отворени книги“

16 декември 2015 г.
Литературна вечер „Отворени книги“

Френският институт и издателство „Колибри“ ви канят на литературната вечер „Отворени книги“, посветена на творчеството на Амели Нотомб.

Казват, че във Франция две събития са неотменими: пристигането на новото божоле и публикуването на поредния роман на Амели Нотомб. Всяка година през август, от 1992-ра година насам, белгийската авторка, родена през 1966-а, издава нова книга. Усвоила е ритъма на метроном.

Сериозните теми в романите на талантливата писателка често контрастират с нейния ту лек, забавен и ироничен, ту мрачен и (едва ли не) садистичен стил.

Не бихме могли да говорим за творчеството на Амели Нотоб, без да кажем нещо за самата нея. Прочути са автобиографичните й книги. Те са осем. Най-известната от тях, „Изумление и трепет“, получи наградата на Френската академия. Вместо очакваното сълзливо и патетично четиво, същински памфлет срещу работната атмосфера в Япония, Амели Нотомб предлага на читателя текст, изпълнен с хумор и насмешка.

Случва се Амели Нотомб да пише биографията на някой друг. „Речник на собствените имена“ разказва живота на певицата РоБер. Нотомб е авторка на текста на шест нейни песни, както и на един текст за певицата Жюлиет Греко.

Два от романите на Нотомб са екранизирани: „Хигиена на убиеца“ и „Изумление и трепет“.

Творчеството на ексцентричната френска авторка ще бъде представено от Темз Арабаджиева. Модератор: Албена Шарбанова.

Заповядайте на 16 декември, сряда, от 19 ч. в  Медиатеката на Френския институт на пл. „Славейков“ 3!
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени