Хосе Карлос Сомоса - гост на Софийски литературен фестивал 2015

08 декември 2015 г.
Хосе Карлос Сомоса - гост на Софийски литературен фестивал 2015

Автор на дузина смайващо дръзки романи, написани за по-малко от две десетилетия, Хосе Карлос Сомоса се откроява като един от най-важните автори в съвременната испанска проза!

Основната програма на Софийския литературен фестивал, чийто фокус тази година е Иберийският полуостров, стартира на 08 декември 2015 година. В Мраморното фоайе на НДК публиката на най-голямото литературно събитие в страната ще има възможността да се срещне с известни писатели от Испания и Португалия и с някои от най-забележителните български автори.

Не пропускайте срещата-разговор с автора на „Клара и сянката”, „Стръв” и „Пещерата на идеите”! Писателят пристига у нас за пореден път, за да представи лично българското издание на „Тетрамерон. Историите на Соледад”. В ролята на модератор влиза Светлозар Желев.

Роден в кубинската столица, Хосе Карлос Сомоса е точно толкова непредсказуем и екстравагантен като творец, колкото предполага биографията му. Лекар по образование, специализирал психиатрия, през 1994 г. Сомоса изцяло се посвещава на литературата, за да даде живот на виртуозните идеи, които стоят в основата на литературни композиции като „Клара и сянката”, „Стръв”, „Ключът към бездната” и „Зигзаг”. За „Клара и сянката“ – спиращ дъха криминален опус с остър социален заряд, писателят е удостоен с престижната испанска награда „Фернандо Лара” за 2001 г. и с най-реномираното световно отличие в областта на криминалната литература – наградата „Дашиъл Хамет“ за 2002 г. Паралелни сюжети, философски текстове, лингвистични загадки, мистериозни убийства – творчеството на Хосе Карлос Сомоса е апотеоз на въображението, едно безкрайно находчиво, брилянтно упражнение по „борхесианство”. Неслучайно за свои ментори по пътя към постиженията си Сомоса посочва Борхес, Кафка и Калвино – автори, превърнали се в култови литературни фигури със способността си да жонглират със смисъла и да избягват капаните на реалността.

С Хосе Карлос Сомоса ви очакваме на 8 декември, вторник, в 17.00 ч. в Мраморно фоайе на НДК, етаж 2!

Третото издание на „Софийския международен литературен фестивал“ се организира от Асоциация „Българска книга“ и в партньорство с Националния дворец на културата, Институт „Сервантес“ – София, Институт „Камойнш“ – София, ДНК – Пространство за съвременен танц и пърформанс, Литературен клуб „Перото“.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1510093922618052/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени