Гийермо Мартинес – гост на 25-ия юбилей на Колибри!

19 ноември 2015 г.
Гийермо Мартинес – гост на 25-ия юбилей на Колибри!

Той е едно от най-значимите имена сред латиноамериканските писатели от неговото поколение. Световната му слава се дължи на заплетения трилър „Убийства в Оксфорд“, преведен на близо 40 езика и екранизиран през 2008 г. под режисурата на Алекс де ла Иглесиа. Българските читатели го познават и с романа „Бавната смърт на Лусиана Б.“, който обвързва силата на писменото слово и парадоксите на случайността с криминална интрига и едно по-нетрадиционно виждане за етиката и любовта.

Изтъкнатият аржентински писател Гийермо Мартинес пристига у нас по повод 25-годишния юбилей на издателство „Колибри”!

На 19 ноември от 19.00 ч. той ще се срещне с българските си почитатели в литературен клуб „Перото” в НДК. В рамките на срещата българското издание на нашумелия сборник с разкази „Отблъскващо щастие” ще бъде представено от Лили Табакова.

На 20 ноември от 18.30 ч. Гийермо Мартинес ще представи творчеството си и в Институт Сервантес в столицата.

Двете събития предвиждат любопитни дискусии, открит разговор с публиката и подписване на книги.

През 2014 г. писателят стана носител на новоучредената награда „Габриел Гарсия Маркес” за испаноезичен разказ. Тя му беше присъдена в състезание със 122 автори от Испания и Латинска Америка за сборника Отблъскващо щастие, а по време на церемонията Мартинес подчерта, че е „щастлив да получи този изключителен приз, който възстановява достойнството на жанра”. Единайсетте разказа са обединени от теми като крехкостта на щастието, патологичната грижовност, страха от необратимото и вярата в предсказанията като последен пристан на надеждата.

По думите на самото жури сборникът е отличен заради  „... своята цялост и сила, проницателност и уравновесеност, характеризиращи неговата проза, както и заради убедителното владеене на жанра. Тази книга е израз на един самобитен поглед, в който абсурдът, ужасът, фантастичното и странното, коренящи се в ежедневното, са обрисувани с виртуозно майсторство...”. 

В рамките на двете събития, които са отворени за широката публика, книгите на Гийермо Мартинес ще се предлагат с 30% отстъпка. 

Не пропускайте екранизацията на „Убийства в Оксфорд”, която е част от програмата на първия кино-литературен фестивал CineLibri. Информация за прожекциите в София и Пловдив ще намерите на www.cinelibri.com.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1698217467074440/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени