Cinelibri - Кино-литературен фестивал

02 ноември 2015 г.
Cinelibri - Кино-литературен фестивал

Мили приятели, читатели, зрители!

По случай своя 25-годишен юбилей издателство „Колибри” ви предлага истинско пиршество за сетивата и ума! Един уникален кино-литературен празник, който примирява качествената литература с нейните превъплъщения на големия екран! 

От 2 до 11 ноември 2015 година жители и гости на София, Пловдив и Варна ще имат удоволствието да присъстват на първия по рода си кино-литературен фестивал CineLibri! Програмата обхваща 14 продукции, считани за образцови адаптации на майсторски литературни произведения.

Част от прожекците ще бъдат съпроводени от срещи с авторите на съответните произведения, горещи дискусии и тематични хепънинги с участието на популярни лица от артистичната гилдия. Целта е да поднесем на публиката едно комплексно и незабравимо преживяване и да провокираме още по-голям интерес към две от най-вдъхновяващите изкуства в света. 

Откриваме CineLibri на 2 ноември от 19.00 ч. с прожекция на вечната кинокласика „Закуска в Тифани”, създадена по мотиви от едноименната новела на големия американски белетрист Труман Капоти!

Предстои ни да съпреживеем едни от най-успешните екранизации по безспорни литературни шедьоври, превърнати в кинокласики, както и прожекциите на сравнително нови филми - брилянтни адаптации на съвременни жанрови образци! Сред тях са заглавия като „Непосилната лекота на битието” по романа на Милан Кундера, биографичният романс „Фрида”, пресъздаващ ключови моменти от живота на легендарната мексиканска художничка, интелектуалният трилър „Убийства в Оксфорд” по романа на Гийермо Мартинес (който ще ни гостува по случай юбилея на 19 ноември), „Стогодишният старец, който скочи през прозореца и изчезна” по хитовия роман на Юнас Юнасон, „Любовта трае три години”, режисиран от Фредерик Бегбеде въз основа на собствения му бестселър.

Няма да разочароваме и малчуганите! Те ще могат да гледат „Ваканциите на малкия Никола”, като всяка от прожекциите ще бъде съпроводена от куклено представление с участието на легендарния герой на Госини и Семпе!

В киноафиша на CineLibri  има и българско присъствие – на 4 ноември от 20.00 ч. в Дома на киното ще се състои прожекция на „Кустурица, балкански хулиган на Георги Тошев и Явор Веселинов, в знак на почит към многогодишната поредица на издателство Колибри” Амаркорд. В откровен разговор за обхвата, съдържанието и бъдещето на поредицата ще се включат известни кинодейци, почитатели и сладкодумци.

Без съмнение гвоздеят на програмата е присъствието на специалните гости на фестивала – световните звезди Дъглас Кенеди, Маргарет Мацантини и Серджо Кастелито!

Творческият тандем Мацантини – Кастелито отдавна вълнува българската публика. На 5, 6 и 7 ноември нашумялата италианска писателка и нейният не по-малко прочут съпруг – режисьорът Серджо Кастелито, ще открият прожекциите на трите филма, вдъхнали нов живот на великолепните романи „Чуй ме”, „Да дойдеш на света” и „Никой не се спасява сам”. Всяка от прожекциите предвижда емоционална дискусия, среща с публиката и подписване на книги.

Дъглас Кенеди, некоронованият крал на психологическия трилър и автор на бестселъри като „Моментът”, „Пет дни” и „Специални връзки”, ще се срещне със своите почитатели и ще открие прожекциите на „Живот назаем” на 9 и 10 ноември, съответно в Дома на киното и в кино Одеон. Филмът на Ерик Лартиго е талантлива екранизация на едноименния роман на Кенеди, с участието на Ромен Дюри, Катрин Деньов и Нилс Ареструп.

В Пловдив фестивалната програма включва 10 филма, които ще се излъчат от 2 до 10 ноември в Lucky дом на киното, а във Фестивален и конгресен център – Варна ще се прожектират 7 филма от 2 до 8 ноември.

В рамките на фестивалните събития всички екранизирани заглавия ще се предлагат с 30% отстъпка!

Билети за прожекциите можете да закупите на касите в съответните киносалони, на касите в НДК или през www.ticketportal.bg

Подробна информация за програмата, кинозалите, стартовите часове на прожекциите и цените на билетите ще намерите на www.cinelibri.com и https://www.facebook.com/CineLibri.

В сайта на фестивала по-любопитните от вас ще намерят анотация на всички книги и филми, които ще бъдат представени тази година. Да, вече се надяваме, че CineLibri 2015 ще положи основите на една красива традиция!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени