Издателство „Колибри” гостува на Аполония 2015

31 август 2015 г.
Издателство „Колибри” гостува на Аполония 2015

В съгласие с традицията, и тази година „Колибри” ще стане част от необикновено артистичната и одухотворена атмосфера в Созопол, която привлича зрители, слушатели и читатели от всички краища на страната. Литературните събития са включени в програмата на Празници на изкуствата – Аполония 2015, които ще се проведат от 28 август до 5 септември.

На 31 август, понеделник, от 18.00 часа ще се състои представяне на „Доклад на зелената амеба за химическия молив” в Художествената галерия на Стария град.

Дебютният роман на Велина Минкова предлага удивително зрял, непреднамерен поглед към един свят, който сякаш безконфликтно съществува и като наизустени идеологически клишета, и като смешно опредметена реалност, като утопия и антиутопия. В него дори Преходът се случва някак абсурдно естествено между „отчетния” доклад за „северното лято” и сбирките след училище около „Кравай”. Авторката ще ни върне към миналото с хумор и самоирония, през дневника на невинната отличничка и активистка Александра и нейните преживявания в международен пионерски лагер в Северна Корея. 

Също на 31 август от 20.00 часа, в Художествената галерия започва представянето на „Гръцко кафе” - една блестяща, умело фрагментирана творба, замислена като изповед, адресирана от майката към нейния син. 

„Гръцко кафе” разказва за разломите и границите на Балканите, но преди всичко за границите в човешкото съзнание, които и днес укрепват своите територии. Изплетен от родови легенди, лични прозрения, съмнения и прокоби, романът се вглежда в травмите на паметта и създава калейдоскопичен образ на едно минало, което сломява илюзии, за да възроди желание за нов живот. И за да ни помири със самите себе си. След като превзе българските класации за художествена проза още с публикуването си през януари, „Гръцко кафе” донесе няколко номинации за награди на Катерина Хапсали, а публиката вече тръпне в очакване на новия й роман.

Приятели на Аполония, гости и жители на Созопол, заповядайте на 31 август в Художествената галерия на Стария град! Подарете си една по-различна, крайморска литературна вечер – под знака на думите, които отглеждат мечти. 

С участието на специално подбрана музика, видео и... Светлозар Желев в ролята на водещ на събитията!
Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/521422434678363/

 

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1660101174276449/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени