Пловдив чете „Съновидение за св. Борис I” с Анжел Вагенщайн

10 юни 2015 г.
Пловдив чете „Съновидение за св. Борис I” с Анжел Вагенщайн

„И най-лошият мир по-добър е за нас от най-добрата война. Трябва ни мир – траен, дълговечен и добър, за да съградя каквото съм намислил”.

Имаме удоволствието да ви поканим на литературна среща - беседа с големия български писател, киносценарист, общественик и почетен гражданин на Пловдив Анжел Вагенщайн! Събитието на 10 юни се осъществява в рамките на ежегодната инициатива „Пловдив чете”.

Авторът ще прочете фрагменти от най-новата си книга - „Съновидение за св. Борис I”. Един изключително оригинален и въздействащ текст със заряд на старинна хроника, който преди 30 години вдъхва живот на емблематичния игрален филм „Борис I” на режисьора Борислав Шаралиев, с участието на Стефан Данаилов.

Борис I несъмнено се нарежда сред най-драматичните и комплексни фигури в българската история. „Разпнат между грях и святост”, влиятелният езически хан, а по-късно християнски княз Борис-Михаил, превръща България в една от най-могъщите държави на своето време: Аз камъните не засегнах. Ала проникнах в душите. Там е по-трудно да вкараш конете си.

Именно Борис I налага кога с неописуемо насилие, кога със святост и благост, но винаги с дълбоки прозрения в далнините на народа си православието и славянската писменост. Тези два държавнически акта, слели прабългари и славяни в единна европейска нация, предначертават Златния български век на сина му – цар Симеон.

Подарете си една незабравима среща на чаша вино с Анжел Вагенщайн и неговото творчество на 10 юни от 17 часа в Балабановата къща в Пловдив!

С участието на първата българска мъжка вокална формация за старинна полифонична музика Светоглас.

Книгата на Анжел Вагенщайн ще бъде представена от д-р Здравко Дечев, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и автор на монографията „Устност-писменост във възрожденската култура. Феноменология на българския глас”.

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/106255239711347/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени