„Колибри” представя: СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I

28 април 2015 г.
„Колибри” представя: СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I

Съюз на писателите и Издателство „Колибри

Ви канят на премиера на книгата

СЪНОВИДЕНИЕ ЗА СВ. БОРИС I от Анжел Вагенщайн

 на 28 април в зала 7 на НДК! 

Чуй сега, братко мой: ще ти разкажа съня си за Бориса, ще ти го изпея, ще ти го изплача. Тъй го сънувах, тъй го разбрах, тъй и започвам... 

Така започва „летописът за Бориса”, дело на големия български писател и киносценарист Анжел Вагенщайн. Други неща ще научиш от това съновидение, читателю, „ала ще бъдат все същите те: защото човекът разказва, отколе човек се нарича, все същото и винаги същото – за пътя си стръмен, извилист и залутан към светлината на всичкото знание.”

Една от най-драматичните и влиятелни фигури в българската история несъмнено е Борис I. „Разпнат между грях и святост” е великият езически хан, по-късно християнски княз Борис-Михаил. Именно той превръща България в една от най-могъщите държави на своето време: Аз камъните не засегнах. Ала проникнах в душите. Там е по-трудно да вкараш конете си.

„Съновидение за св. Борис I“ е написано на език, вдъхновен от оригиналните исторически източници, което му придава специфичен привкус на старинна хроника. По този текст е създаден емблематичният български филм „Борис I” (1985) на режисьора Борислав Шаралиев с участието на Стефан Данаилов в ролята на Борис I.

Премиерата на книгата ще се състои в присъствието на автора на 28 април в зала 7 на НДК, пети етаж, от 19:00 часа.

С участието на проф. Чавдар Добрев, Иван Гранитски, Тодор Коруев!

Ще четат актьорите Джуни Александрова и Вели Чаушев. На рояла -  проф. Снежана Барова!

ОЧАКВАМЕ ВИ!

Събитието във фейсбук: https://www.facebook.com/events/1604232966484864/
Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени