100 години от рождението на Бохумил Храбал

24 ноември 2014 г.
100 години от рождението на Бохумил Храбал

Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство организира литературна вечер, посветена на 100-годишнината от рождението на Бохумил Храбал на 24 ноември от 18 часа в Чешкия център!

Роден през март 1914 г., Храбал е сред колосите в чешката литература – ловък разказвач, автор на разкази, новели и романи, които блестят със собствена светлина в прозата на ХХ век. Негови творби са превеждани на всички световни езици, а популярността им се дължи отчасти и на режисьора Иржи Менцел, който филмира „Строго охранявани влакове“ и „Обслужвал съм английския крал“. Чешкият писател стилизира делника и плете истории, населени с привидно обикновени хора – войници, политически анархисти, поети, антигерои и ексцентрици, чиито драми и възторзи са поръсени с неподражаем хумор.

През 2012 г. издателство „Колибри“ предложи на българските читатели една от най-славните творби на Бохумил Храбал - „Обслужвал съм английския крал“. Същата година излезе и новелата „Уроци по танци за възрастни и напреднали“, ярък експериментален текст, демонстрация на техниката „автоматично писане“, която той наследява от сюрреалистите и овладява до съвършенство.

Събитието на 24 ноември е отворено за широката публика!

Издателство "Колибри"
1990-2024 © Всички права запазени